Hoppa till huvudinnehållet

Goda möjligheter för anläggning av bioenergi: ”Skapar arbetstillfällen”

Publicerad:
Här ses några representanter av alla samarbetspartner bakom projektet om bioenergi. Från vänster kommunalrådet Carina Gullberg (S), Kjell Lindholm (C), Thorbjörn Ridderberg vid OKQ8, Torbjörn Lööf (M), Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S), Anton Fagerström och Sofia Klugman, projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, och kommundirektör Mats Öman.
Här ses några representanter av alla samarbetspartner bakom projektet om bioenergi. Från vänster kommunalrådet Carina Gullberg (S), Kjell Lindholm (C), Thorbjörn Ridderberg vid OKQ8, Torbjörn Lööf (M), Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S), Anton Fagerström och Sofia Klugman, projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, och kommundirektör Mats Öman. Foto: Per Claesson

Det finns goda förutsättningar för att etablera en produktionsanläggning av flytande biogas, enligt en projektrapport.

– Vi vill se etableringar i kommunen som skapar arbetstillfällen och samtidigt bidrar till ett fossilfritt samhälle, säger Mats Öman på Gullspångs kommun, som är projektägare.

Gullspångs kommun publicerar nu en rapport kring förutsättningar för att skapa en bioenergianläggning.

– Vi hoppas att näringslivet ser en potential, i den bästa av världar i Gullspångs kommun, steg två är om någon vill göra det i Skaraborg. Steg tre är att vi kan ha bidragit till en etablering någon annanstans i landet, säger Mats Öman, kommundirektör i Gullspång.

En utgångspunkt har varit att undersöka möjligheterna för att starta en bioenergianläggning i Otterbäcken, men slutsatser från projektet kan alltså användas även på andra orter.

– I Otterbäcken finns industrimark, ett läge utmed riksväg 26 och en djuphamn i Vänern om det skulle behövas för import och export, säger Mats Öman.

Gullspångs kommun är projektägare och andra parter i projektet är Moelven, Volvo, OKQ8, Västra Götalandsregionen och Leader Skaraborg. IVL Svenska Miljöinstitutet har varit projektledare och lett arbetet med att göra en fördjupad förstudie.

Tidigare studie

Som utgångspunkt i projektet har en äldre förstudie använts där förutsättningarna för en bioenergikombinatanläggning som producerar torrefierad biomassa undersöktes. Avsättningen för torrefierad pellets ansågs som alltför osäker för att en etablering skulle ses som kommersiellt gångbar.

I det nya fördjupade förstudien gjordes en kartläggning av sju olika tekniker, innan man fokuserade på två investeringskoncept. Ett koncept gällde produktion av pyrolysolja, men framförallt har uppmärksamheten riktats på en satsning på produktion av flytande biogas.

Enligt rapporten ser det ut att finnas både råvaror för, teknik till och förutsättningar för en god ekonomi i en anläggning för produktion av flytande biogas.

Förhoppningen är att man inom näringsliv ser en möjlighet till en etablering eller att gå vidare med ytterligare utredningar.

En slutrapport för projektet håller på att författas, men Mats Öman menar att det inte fanns anledning att vänta med att publicera rapporten från IVL.

Mats Öman är kommundirektör vid Gullspångs kommun.
Mats Öman är kommundirektör vid Gullspångs kommun. Foto: Per Claesson

Artikeltaggar

NäringslivOtterbäckenSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.