Krävs en bättre förståelse för tjänstemannens roll

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Jan Fleischmann

Några synpunkter om nyhetstexten ”Kritik mot miljötillsynen”. Det är bra för Mariestad att kritiken kommer upp till ytan med tydliga krav och åtgärdslistor. Jag förstår att det är svårt för medborgarna att ha insyn i kommunens inre arbete, men bristerna påverkar både stadens framtid och service till invånarna. Det innebär hög risk att kvalificerade arbetssökande ratar en kommun som får rykte om sig att ”slarva” med regler och arbetsmiljö. Länsstyrelsen rapport vittnar tyvärr om detta och det är min förhoppning att kommunalråd Johan Abrahamsson tar kritiken på allvar.

Länsstyrelsen skriver att strandskyddstillsynen inte skötts som den ska, vilket är sant.

Arbetsmiljön har brister. Många har slutat och personalen tycker inte att de hinner med sina sysslor. Det är korrekt uppfattat.

Strandskyddet får inte kommunen sköta efter egna politiska idéer. Lagar och regler för Sverige ska gälla även i Mariestad. Det är oroväckande att vi har politiker som öppet kommit på kant med länsstyrelsen och styr tjänstemännen på ett sätt som kan ifrågasättas. Länsstyrelsen granskning sätter fingret på en öm punkt.

De sakkunniga tjänstemännen ska ta fram underlag som överensstämmer med lagar och regler, inte efter politikernas ”tyckande”. Vi hoppas att det ska gå att rekrytera fler personer till vår fina stad, men ska personalen stanna krävs det en bättre förståelse gällande tjänstemannens roll.

Mariestadsbo

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.