Hoppa till huvudinnehållet

Kristina har åtta gubbar hemma – hennes man bara skrattar: ”Har inte tid”

Publicerad:
På skördefesten i Mariestad ska Gunilla Johannesson, Tina Johansson, Malla Uutela, Monika Rask och Kristina van Mameren ställa ut sin konst i Gutenbergshuset.
På skördefesten i Mariestad ska Gunilla Johannesson, Tina Johansson, Malla Uutela, Monika Rask och Kristina van Mameren ställa ut sin konst i Gutenbergshuset. Foto: Birthe Wetter

Konst och porträtt av kändisar är Kristinas passion. Bland hennes gubbar finns Michelangelo, Napoleon samt Verdi.

– När min man frågar om vi ska äta middag ihop, brukar jag säga att Picasso och jag inte har tid, säger Kristina van Mameren.

Denna skördefest kommer Gutenbergshuset återigen vara värd för en konstutställning. En av de åtta konstnärerna på plats är Kristina van Mameren. Hennes intresse för att måla kända gubbar började med att hon läste om dem.

– Jag fick reda på hur de växte upp och vad de gjorde. Därefter letade jag upp bilder på de på internet och gjorde mina porträtt, förklarar Kristina.

Hemmavid finns numera åtta gubbar.

– En av dem är Jimi Hendrix, säger konstnären stolt.

Frågan om det finns svartsjuka där hemma besvarar både hon och maken med skratt.

Mer illustratör

Ännu ett nytt namn bland utställarna som brukar vara i Gutenbergshuset är Monika Rask. Mariestadsbon beskriver sig som en person som alltid har tyckt om och måla.

– Jag är självlärd. Intresset tog fart när jag började på ABF i slutet av 1980-talet, säger hon som målar akvareller.

För Monika är det inte första gången hon är med på Kultur- och skördefesten, tidigare har hon ställt ut i gamla länsstyrelsens lokaler.

Må bra

Årets tema för Allékonsten är ”må bra”. Även om det inte var ett krav att använda samma ledord för all konst som visas, tog Tina Johansson sig an ordet.

– All min konst handlar om att må bra, det har alltid varit mitt fokus och den känslan jag vill förmedla.

Allékonsten brukar locka många besökare till esplanaden. Arkivbild.
Allékonsten brukar locka många besökare till esplanaden. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Idén till sin allétavla grubblade Tina över ett tag. Men på nationaldagen föll alla pusselbitar på plats.

– Jag ställde ut på Konst i Magasinet, ihop med bland annat en fotograf som gjorde bilder för att stärka självkänslan. När jag såg hans foto på en kvinna, några år yngre än mig blev jag helt tagen och insåg att det var det jag hade känt inför min allétavla, berättar Tina och tillägger:

– Plötsligt kom kvinnan på bild fram. Vi pratade i över en timme. Det kändes som att vi träffat varandra tidigare, hon är som en yngre version av mig.

Åtta damer

Konstnärsensemblen på Hamngatan 12 blir komplett genom Anita Rovaniemi, Sara Victoria Sandberg, Birgitta Hedlund, Malla Uutela samt Gunilla Johannesson.

– Min allétavla är i olja och föreställer en person som hjular och en på väg ut att surfa, säger den sistnämnda med Malla satsar på ett beprövat kort:

– Jag målar vatten, näckrosor och lite annat som är romantiskt.

Artikeltaggar

GutenberghusetKonstKultur- och skördefestMariestadSkördefestenUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.