Så ska tunnelbanan i Mariestorstad se ut – ritat av stadsarkitekten i Tibro

Publicerad:
Stadsarkitekten och konstnären Leif Ahnland visar upp hur tunnelbane- och pendeltågssystemet över Mariestorstad ser ut. Foto: Charlotte Ferneman

Karta över storstadstrafiken är klar. Nyligen uppdaterade Leif Ahnland sitt verk.

– Jag fick lägga till Korstorp, prickarna betyder att det är under utbyggnad, säger konstnären som till vardags jobbar som stadsarkitekt i Tibro.

En tom lokal blev början för något nytt. Trion bestående av Leif Ahnland, Lars Larsson och Birgit Backman har förvandlat blomsteraffären på Karlagatan till ett galleri med studio.

– En bekant sa till mig att detta var ledigt, så jag ringde och bad om att få vara här under skördefesten, säger Birgit Backman.

Denna glada trio bestående av Leif Ahnland, Lars Larsson och Birgit Backman har förvandlad en tidigare blomsteraffär till ett galleri.
Denna glada trio bestående av Leif Ahnland, Lars Larsson och Birgit Backman har förvandlad en tidigare blomsteraffär till ett galleri. Foto: Charlotte Ferneman

Den 86-åriga grafikern förknippas med Ateljé Baggen, som slagit upp sina portar på olika platser i Mariestad genom åren. Även om hon antytt att åldern begränsar henne är även citatet ”jag orkar inte sluta”.

Tunnelbana i stan

En av de två gästerna är Mariestadsbon Leif Ahnland. Konst och installationer blir hans bidrag till den gemensamma utställningen. Och så har han med sig ett verk som kombinera hans stadsarkitektyrke med den kreativa sidan.

– Jag ritade tunnelbanesystemet över Mariestorstad redan 2011, den var del av skrivprojektet Kb3 som jag höll på med då, berättar Leif Ahnland.

Leif Ahnland gillar att leka och utforma hans idé om Mariestorstad.
Leif Ahnland gillar att leka och utforma hans idé om Mariestorstad. Foto: Charlotte Ferneman

Med anledning av batterifabriken och nya kommunmålet på 40 000 invånare, tycker han att en uppdaterad version passade bra att visa.

– Nu är ett tunnelbanestopp i Korstorp och en pendellinje till Tibro, där jag jobbar, med.

Den tidigare blomkylen har Leif Ahnland valt att omforma till studio.

– Här ska jag läsa in berättelser, besökarna är välkomna att slå sig ner i soffan och ta del av installationen, säger konstnären.

Tur med fiske

Gäst nummer två är Lars Larsson, han har med sig grafik och tekningar.

– Denna heter Fiskedrag på jakt, förklarar konstnären och tillägger:

Lars Larssons verk Fiskedrag på jakt.
Lars Larssons verk Fiskedrag på jakt. Foto: Charlotte Ferneman

– Intresset för att måla detta började med att jag köpte mig en fin bok om fiske.

Han och Birgit Backman har känt varandra länge. Deras verk passar bra ihop där djurmotiv och människor, svartvitt och färg möter varandra.

– Förr samlade jag alla misslyckade bilder för att skjutsa dem till tippen, nu använder jag dem som grund för att trycka någonting nytt på dem, säger Birgit Backman som alltid hittar sätt att förnya sig och sin konst.

Några av Birgit Backmans verk som visas till helgen.
Några av Birgit Backmans verk som visas till helgen. Foto: Charlotte Ferneman

Med start på fredag och fram till söndag går det att beskåda trions utställning.

Artikeltaggar

Birgit BackmanFramtidsbyggetKonstKultur- och skördefestMariestadTibroUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare