Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Folkfest i skördens och kulturens tecken

Publicerad:
Reko-ringens marknad med bara lokala produkter på Fisktorget var mycket välbesökt under lördagen.
Reko-ringens marknad med bara lokala produkter på Fisktorget var mycket välbesökt under lördagen. Foto: Lisa Bring

Det var mycket folk i rörelse i centrala Mariestad på lördagen när det var kultur- och skördefest. Ett digert program på tema skörd och konst lockade denna soliga hösthelg.

Det var allt från allékonsten vid Esplanaden, marknad på Nya torget, Reko-ringen på Fisktorget, öppet hus i Gamla stan, tornuppstigning i Domkyrkan, flera konstutställningar, fotoplanket och mycket mer. Mariestadsborna tog minst sagt chansen att mötas på stan.

Utanför Vadsbo museum var det under förmiddagen prisutdelning i Biosfärsområdet Vänerskärgårdens tävling för mer surr i biosfären. Priset i kategorin ”bästa pollinerarträdgård” tilldelades Kristina och Lars Jonegård från Kinne-Kleva, Götene kommun.

Allékonsten på Esplanaden var en av knutpunkterna, som många passerade både för att kika på konst och för att ta sig till de olika platserna med aktiviteter under folkfesten.
Allékonsten på Esplanaden var en av knutpunkterna, som många passerade både för att kika på konst och för att ta sig till de olika platserna med aktiviteter under folkfesten. Foto: Lisa Bring

Helena Torsell, koordinator på Biosfärkontoret läste upp motiveringen, där följande gick att läsa: ”Det vinnande bidraget är en oas för både människor och insekter, med stor variation av växter som blommar från tidig vår till sen höst.”

– Det tackar vi för. Många av växterna i trädgården har stått där sedan 50-60 år tillbaka, säger Kristina Jonegård efter applåden.

Lars och Kristina Jonegård tilldelades Biosfärområdets pris ”bästa pollinerarträdgård” i samband med skördefesten. De har en trädgård med många växter och träd som stått där länge, som de vårdar. De är också måna om att ha många sorters blommor och på andra sätt underlätta för bin och andra pollinatörer.
Lars och Kristina Jonegård tilldelades Biosfärområdets pris ”bästa pollinerarträdgård” i samband med skördefesten. De har en trädgård med många växter och träd som stått där länge, som de vårdar. De är också måna om att ha många sorters blommor och på andra sätt underlätta för bin och andra pollinatörer. Foto: Lisa Bring

– Det är skojigt att vårda det. Vi har bott där i 50 år, före det bodde mina föräldrar där. Vi har äppelträd som är ihåliga som planterades i början av 1900-talet, säger Lars Jonegård.

I deras trädgård finns blommor av många sorter, både i rabatten och gräsmattan. En del på cirka 60 kvadratmeter har de slutat klippa och har låtit växa till en vildäng.

– Vi har massa fjärilar, bin och humlor i trädgården, säger Kristina Jonegård.

Deras granne har sex bisamhällen och bina gillar deras trädgård som även har många fruktträd och bärbuskar. Precis som trädgården gynnas av att ha pollinatörerna där.

Ponus Ragnarsson prisades för sin insats när han gjorde sin mormors lilla uteplats ännu mer gästvänlig för insekter och bin. Ett exempel på att man inte måste ha en stor trädgård för att kunna göra skillnad.
Ponus Ragnarsson prisades för sin insats när han gjorde sin mormors lilla uteplats ännu mer gästvänlig för insekter och bin. Ett exempel på att man inte måste ha en stor trädgård för att kunna göra skillnad. Foto: Lisa Bring

I kategorin ”insats för vilda pollinatörer” vann Pontus Bengtsson, som gjort sin mormors lilla uteplats mer välkomnande för fler. ”Bidraget visar att man även på ett väldigt begränsat utrymme kan skapa ett område som med mångfald och variation över säsongen gynnar insekter och pollinatörer”, står det i motiveringen.

– Jag gjorde ett insektshotell och har ställt ut skålar med vatten till pollinatörer. Växter fanns redan, berättar Pontus Bengtsson.

Alpackan Jens-Örjan och hans vänner var populära på kultur- och skördefesten.
Alpackan Jens-Örjan och hans vänner var populära på kultur- och skördefesten. Foto: Lisa Bring

Vid Vadsbo museum var det även marknad med flera utställare och olika aktiviteter, som en pomolog som var på plats och hjälpte till att sortbestämma äpplen och päron. Det gick också att hälsa på alpackorna Jens-Örjan, Jens-Arvid, Cherinne, Prick och deras kompis stuten Ferdinand. De är riktiga lokalkändisar, men tog det coolt trots att det var många som ville kolla på dem.

Ella och Alice Ström-Sparring inledde sitt besök på skördefesten med att göra ett hopprep av återbrukat tyg tillsammans.
Ella och Alice Ström-Sparring inledde sitt besök på skördefesten med att göra ett hopprep av återbrukat tyg tillsammans. Foto: Lisa Bring

Vid museet kunde man också göra ett hopprep av återbrukat tyg, vilket systrarna Ella och Alice Ström-Sparring gjorde.

– Vi har precis kommit ner hit och tyckte att det såg lite roligt ut att göra egna hopprep. Det är roligt att producera det själv, säger deras mamma Sara Ström.

– Och att återanvända material, instämmer Ella, medan hon hjälper sin lillasyster att klippa i tyget.

Stefan Olausson sålde pumpor i olika storlekar och format på Rekoringens marknad.
Stefan Olausson sålde pumpor i olika storlekar och format på Rekoringens marknad. Foto: Lisa Bring

På Fisktorget gick det att ta del av årets skörd från cirka 20 lokala producenter från Rekoringen, en marknad där det stundtals var lite trångt då det var så välbesökt. En av producenterna på plats var Stefan Olausson från Knektebacken i Österäng som hade prydnadspumpor i olika storlekar.

– Försäljningen går bra, det ligger i tiden nu, säger han.

Hans döttrar Lotta och Daga Olausson hade också ett lotteri med pumpor som vinster. Alla lotteriintäkter gick till Radiohjälpen.

Lotta och Daga Olausson hade ett pumpalotteri till förmån för Radiohjälpen.
Lotta och Daga Olausson hade ett pumpalotteri till förmån för Radiohjälpen. Foto: Lisa Bring

För den som tog en tur till Dacapo fanns både byggnadsvårdens marknad och klonarkivet i Universitetsparken att besöka. Denna dag visades det speciella arkivet upp och det gick också att provsmaka mat tillagad av växter från det.

Trädgårdsstudenten Julie von Hofsten visade besökare de kulturhistoriska växterna och berättade om de olika perennerna, lökarna och matväxterna som odlas och bevaras där. En del av dem finns i den öppna delen av trädgården, andra i en del av trädgården som vanligtvis är stängd för allmänheten.

Här bevaras historiska kulturväxter för framtiden – kan provsmakas på lördag

Det är studenterna på Dacapos trädgårdsutbildning som sköter växterna, en skötsel som är lite speciell.

– Växterna i klonarkivet får inte gå i blom, då kan de korsa sig. Det är viktigt att de hålls sortäkta och har samma genetiska uppsättning. Det är tråkigt att inte kunna njuta av blomsterprakten, men vi får göra buketter av dem, säger Julie von Hofsten under sin guidning.

Julie von Hofsten visade besökare klonarkivets växter, där åtta sorters humle ingår.
Julie von Hofsten visade besökare klonarkivets växter, där åtta sorters humle ingår. Foto: Lisa Bring

I Universitetsparken finns åtta humlestörar med humle från klonarkivet. Sorterna kommer alla från Västergötland. Runt humlen finns metallramar, som både är fina och fyller en funktion.

– De går djupt ner, en till 1,5 meter, för att inte växterna ska korsa sig med varandra via rötterna, förklarar Julie von Hofsten.

  • Konsten på Esplanaden var välbesökt som alltid på kultur- och skördefesten.
    Konsten på Esplanaden var välbesökt som alltid på kultur- och skördefesten. Foto: Lisa Bring
  • En pomolog, som är expert på frukter, var på plats vid Vadsbo museum och hjälpte besökare sortbestämma äpplen och päron.
    En pomolog, som är expert på frukter, var på plats vid Vadsbo museum och hjälpte besökare sortbestämma äpplen och päron. Foto: Lisa Bring
  • Musikskolan spelade på flera platser under lördagen, bland annat på Fisktorget.
    Musikskolan spelade på flera platser under lördagen, bland annat på Fisktorget. Foto: Lisa Bring
  • Musikunderhållning med vacker utsikt.
    Musikunderhållning med vacker utsikt. Foto: Lisa Bring
  • Mariestads fotoklubb höll traditionsenligt i fotoplanket på Komministergatan.
    Mariestads fotoklubb höll traditionsenligt i fotoplanket på Komministergatan. Foto: Lisa Bring
  • Knaster och Knas var på plats vid Vadsvo museum och lät barn och barnsliga föräldrar testa på cirkuskonster.
    Knaster och Knas var på plats vid Vadsvo museum och lät barn och barnsliga föräldrar testa på cirkuskonster. Foto: Lisa Bring
  • Lille Jens-Arvid och hans vänner trivdes med att vara i rampljuset på skördefesten.
    Lille Jens-Arvid och hans vänner trivdes med att vara i rampljuset på skördefesten. Foto: Lisa Bring
  • Vid Dacapos lokaler var det även en byggnadsvårdsmarknad som lockade besökare.
    Vid Dacapos lokaler var det även en byggnadsvårdsmarknad som lockade besökare. Foto: Lisa Bring
  • Skördefesten i Mariestad 24/9 2022 med bilder från residenset, konstallén med mera
    Skördefesten i Mariestad 24/9 2022 med bilder från residenset, konstallén med mera Foto: Lisa Bring
  • Det var marknad på flera platser i Mariestad under dagen, bland annat vid museet.
    Det var marknad på flera platser i Mariestad under dagen, bland annat vid museet. Foto: Lisa Bring
  • Trädgårdsstudenten Julie von Hofsten visade upp växter från klonarkivet som finns i Universitetsparken.
    Trädgårdsstudenten Julie von Hofsten visade upp växter från klonarkivet som finns i Universitetsparken. Foto: Lisa Bring
  • Höstinspirerade blomsterarrangemang hos Mariestads trädgårdsförening.
    Höstinspirerade blomsterarrangemang hos Mariestads trädgårdsförening. Foto: Lisa Bring
  • Allékonst av Elham Hoseini som också ställde ut i gamla länsstyrelsen.
    Allékonst av Elham Hoseini som också ställde ut i gamla länsstyrelsen. Foto: Lisa Bring
  • Konst av Tuva Hessle, 16 år från Mariestad, som ställde ut i gamla länsstyrelsens lokaler.
    Konst av Tuva Hessle, 16 år från Mariestad, som ställde ut i gamla länsstyrelsens lokaler. Foto: Lisa Bring
  • Staden hade pyntats med skördetema.
    Staden hade pyntats med skördetema. Foto: Lisa Bring
  • Foto: Lisa Bring
Hemliga portar till innergårdarna i Gamla stan öppnas – MT tjuvkikadeKristina har åtta gubbar hemma – hennes man bara skrattar: ”Har inte tid”Inne med utomhuspaviljong på byggnadsvårdsevent: ”Vi tror stenhårt på idén”Cecilie målar tavlor med ogräs – blir välluktande konst: ”Blir bra drömmar”Så ska tunnelbanan i Mariestorstad se ut – ritat av stadsarkitekten i TibroKonstnären som aldrig flyttade ur Kvarnen: "Ska till USA igen"

Artikeltaggar

DacapoEsplanadenKultur- och skördefestMariestadNöje/KulturRekoringenVadsbo Museum

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.