Dubbelt så dyrt, men en bredare expertis, det kan bli följden när Mariestads kommun nu väljer att avsluta samarbetet med Skövde och i stället tar hjälp av fyra privata advokatbyråer i juridiska spörsmål.
– Nu får vi ett heltäckande stöd, säger kommunens stabschef Per Garenius.
Under de senaste fyra åren har juristerna i Skövde kommun hjälpt sin grannkommun med juridiska spörsmål. Men nu har Mariestad valt att inte förnya avtalet.
– Det handlar om att vi behöver knyta juridisk kompetens närmare oss. Det är svårt att ha egna jurister som har hela kompetensbiten, säger Per Garenius.
Det var just av den anledningen som Mariestads kommun valde att inte ersätta den tidigare kommunjuristen Rolf Sjöström och i stället ta hjälp av Skövdes jurister. Nu ser man alltså behov av en ännu bredare expertis.
Avtal har tecknats med fyra juristbyråer: Dnova i Helsingborg, Stangdell och Wennerqvist i Göteborg samt DER juridik och JP infonet, som båda är Stockholmsbaserade.
– De har olika inriktningar. Vi har försökt att täcka in så många områden som möjligt, förklarar kommunsekreterare Daniel Bohman, som har granskat byråernas referenser.
Under upphandlingen fick intresserade företag lämna anbud utifrån kommunens framtagna kravspecifikation.
– Vi är väldigt nöjda, säger Per Garenius.
Men det finns nackdelar med lösningen. Oppositionen i Mariestad har tidigare kritiserat avsaknaden av en kommunjurist som alltid är på plats.
Kostnaden kan också bli större. Enligt avtalen kommer kommunen att betala mellan 850 och 1 600 kronor per timme för den juridiska assistansen. Priset varierar beroende på byrå och kompetens. Kostnader för administration och resor kan tillkomma.
Avtalet med Skövde innebar en årlig kostnad på ungefär en halv miljon för en halvtidstjänst. Omräknat till timpeng skulle det motsvara omkring 500 kronor.
Per Garenius tycker dock att jämförelsen är missvisande, eftersom man ännu inte vet i vilken omfattning som de upphandlade byråerna kommer att användas.
”Vi kan inte göra någon rimlig jämförelse innan de nya avtalen fått löpa en viss tid. Först då kan vi få en uppfattning om vad den totala årskostnaden blir”, skriver han i ett mejlsvar till MT.
Han påpekar vidare att Mariestads kommun även tidigare behövt anlita externa juristbyråer i vissa ärenden och att byråer på den privata marknaden som är inriktade mot specifika rättsområden generellt sett ligger högre i pris än offentliga aktörer.
Nu, med etableringen av en batterifabrik framför sig, ser Per Garenius att kommunens behov förändras.
”Den verkligheten kommer att ställa högre krav på att kunna anlita juridisk expertis inom flera rättsområden, och då har vi valt att gå den här vägen för att få en så bra bredd som möjligt”, förklarar han.
Oppositionen kritisk - vill ha stadsjurist på heltid