Hoppa till huvudinnehållet

Tårtkalas i kommunhuset och ändringar i socialnämnden – historiskt fullmäktige

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Sista kommunfullmäktige för denna mandatperiod ägde rum under måndagskvällen, bland annat klubbades förändringar inom socialnämnden igenom.
Sista kommunfullmäktige för denna mandatperiod ägde rum under måndagskvällen, bland annat klubbades förändringar inom socialnämnden igenom. Foto: Birthe Wetter

Hur ska socialnämnden organiseras? Hur många ledamöter och ersättare ska det finnas i nämnden? Och hur mycket ska politikerna ha betalt?

Dessa tre frågor kunde Mariestads folkvalda inte komma överens om – förrän nu, på sista fullmäktige för denna mandatperiod.

Några av politikerna som fanns i Vänersalen denna måndagskväll har varit där för sista gången, i alla fall i sin nuvarande befattning. För Miljöpartiet tog 37 år i kommunfullmäktige slut när sista klubbslaget klingat ut. Mariestadspartiet siste man Henrik Claesson tackade för sig och möttes av applåder. Även för Liberalerna är nu en era över.

– Kan ni som lämnar kommunfullmäktige räcka upp en hand?, bad kommunfullmäktiges ordförande Jan Wahn som haft denna befattning i 15 år.

Han konstaterade att det var ett gäng som skulle försvinna. Dessa tackade han särskilt i slutet på mötet.

Före dessa avsked hann den gamla församlingen dock besluta en del ärenden.

En sista sorti

Första beslutspunkten var profilen Björn Berggrens medborgarförslag.

– På 1990-talet var jag turistansvarig i kommunen. Det här området är så fantastiskt men stationshuset är ett skräckexempel på hur det inte ska se ut, sa Björn Berggren från talarstolen.

Björn Berggren sade inför måndagens kommunfullmäktige att detta var hans sista framträdande inom Mariestads politik.
Björn Berggren sade inför måndagens kommunfullmäktige att detta var hans sista framträdande inom Mariestads politik. Foto: Birthe Wetter

För hans ambition att lyfta Mariestad, tackades han av Johan Abrahamsson (M) men bifall till förslaget blev det inte. Däremot ska man ta med sig de grundläggande intentionerna som framförts till framtida turismsatsningar i Mariestad.

Lång tid

Under förra hösten beslutades omorganisationen som resulterat i en delad förvaltning som nu bär namnen social- respektive äldre- och omsorgsförvaltningen. Diskussioner kring hur det politiska beslutsfattandet bakom ska se ut, har i princip pågått sedan dess.

Under måndagen hölls först en extrainsatt kommunstyrelse. Där klubbades förslag till beslut igenom utan någon debatt.

Samma hände vid kommunfullmäktige en och en halv timme senare.

Nu står det alltså klart att även socialnämnden i Mariestads kommun kommer att delas i två separata delar, en äldre- och omsorgsnämnd och en socialnämnd. Den förstnämnda nämnden kommer att bestå av 13 ordinarie ledamöter och samma antal ersättare. Den andra ska ha fem ordinarie ledamöter och lika många ersättare.

Det är lönen

Presidiet i äldre- och omsorgsnämnden ska bestå av ordförande och vice ordförande med arvodesnivåer på 23 procent respektive 18 procent av kommunalrådets arvode. Presidiet för socialnämnden ska bestå av ordförande och vice ordförande med arvodesnivåer på 20 procent respektive 15 procent av kommunalrådets arvode.

I samma ärende beslutades att antalet ledamöter och ersättare i övriga nämnder, arbetsutskott och kommunala bolag ska ligga kvar oförändrat.

Firade med tårta

Att det historiska sista kommunfullmäktige skulle firas meddelades tidigt.

– Vi kommer att ajournera mötet vid sjutiden för att ta tårta, meddelade kommunfullmäktiges ordförande Jan Wahn i början av sammanträdet.

Kommunfullmäktiges ordförande Jan Wahn påtalade tidigt att måndagens sammanträde skulle firas med tårta.
Kommunfullmäktiges ordförande Jan Wahn påtalade tidigt att måndagens sammanträde skulle firas med tårta. Foto: Birthe Wetter

Mycket riktigt blev det tårta, endast tårta.

– De hade inte satt på kaffet, sa kommunalrådet Johan Abrahamsson efter att ha tagit en titt in i köket.

Artikeltaggar

Björn BerggrenHenrik ClaessonJan WahnJohan AbrahamssonKommunfullmäktigeKommunpolitikKommunstyrelsenLiberalernaMariestadMariestads kommunMariestads kommunMiljöpartietPolitikSocialnämnder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.