Hoppa till huvudinnehållet

Verktygsstölderna: Nyckel ledde fram till stöldgömma på Skövdeparkering

Publicerad:
I två skåpbilar som polisen kunnat koppla till de två män, varav en är häktad, som misstänks för omfattade stölder på byggarbetsplatser fanns stora mängder verktyg och maskiner.
I två skåpbilar som polisen kunnat koppla till de två män, varav en är häktad, som misstänks för omfattade stölder på byggarbetsplatser fanns stora mängder verktyg och maskiner. Foto: Polisen

Polisen hade hittat en bilnyckel, men ingen bil. En patrull gav sig ut i Skövde för att hitta den. Det ledde till att polisen lyckades säkra stora mängder verktyg som stulits på byggarbetsplatser i Skövde och kanske också i Skara. ”Verktyg ramlade ut när dörren på skåpbilen öppnades på Lidl-parkeringen” säger polisen Åke Pihlblad.

Vid tretiden natten till tisdagen i förra veckan gick inbrottslarmet på byggcontainrar vid Mossagården på Norrmalm. Några timmar senare samma dag kontrollerade polisen en mindre skåpbil med två män i, bilen visade sig vara full av verktyg som kunde kopplas till Mossagården. Även två barncyklar stulna på en granngata fanns i lasten.

En man häktad

En av männen, utländsk medborgare, kunde gripas och i fredags häktades han misstänkt för bland annat grov stöld. Den andre mannen hann fly och är fortfarande på fri fot.

– Förhoppningen är att vi ska kunna gripa honom, säger Åke Pihlblad, chef för den utredningsgrupp vid Skövdepolisen som handlägger ärendet.

Polisen ska nu gå igenom allt stöldgodset för att se till att verktygen hamnar hos ägarna igen.
Polisen ska nu gå igenom allt stöldgodset för att se till att verktygen hamnar hos ägarna igen. Foto: Polisen

Letade efter bil

När polisen slog till mot de två männen i bilen hittade de förutom stöldgodset även en bilnyckel till en annan bil, men det fanns inga uppgifter om var bilen var.

– En polispatrull åkte då runt i Skövde och letade, de tryckte på nyckeln på ett flertal parkeringar och plötsligt var det en mindre skåpbil parkerad på Lidl som passade. När de öppnade dörren ramlade det ut verktyg och maskiner.

Efter fyndet av stöldgömman är männen nu misstänkta för att vid två tillfällen ha slagit till mot byggarbetsplats Mossagården och även mot hotellbygget Billingehus och kommit över verktyg värda mellan 400 000 och 450 000 kronor.

– Vid tillfället när en av männen kunde gripas var det hyrverktyg i bilen. Det kan förklaras med att byggarbetsplatsen hade drabbats av verktygsstöld dagen innan och hade då tvingats åka och hyra verktyg, som alltså stals vid den andra inbrottsstölden.

Kontaktar ägarna

I skåpbilen som stod på Lidl fanns verktyg som kan kopplas till stölderna i Skövde. Men kanske även till liknande stölder i Skara den 14 september, då stals verktyg för flera hundra tusen kronor på byggarbetsplatser där.

– Vi ska senare i veckan noggrant gå igenom skåpbilen för att se var verktygen hör hemma. Vi kommer därefter kontakta ägarna.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrov stöldHäkteSkaraSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.