Elpriserna skenar.
Då är det högsäsong för både ved- och kaminförsäljningen, men också för stadens sotare.
– Jag har jobbat sen 1988 och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Håkan Källqvist, VD på Sotargruppen i Mariestad.
Hösten är här och något som säkerligen ingen har missat är de skenande elpriserna som råder i landet, och som blir extra påtagliga nu när kylan gör sig mer och mer påmind.
Något som märks av på flera håll. Bland annat hos Murar’n i Mariestad, som säljer eldstäder och braskaminer.
– Vi har ökat försäljningen med åtminstone 100% om man jämför med förra året, om det ens räcker, säger Pasi Vanhala och fortsätter:
Fick stänga butiken
– Vi har haft en väldigt bra försäljning hela tiden, men i somras kom den stora smällen. Kunderna reagerade och började köpa just på grund av det höga elpriset.
Det har till och med gått så långt så Pasi under en kort period fick stänga butiken på grund av den extrema efterfrågan på deras produkter.
– Vi har haft en sån tillströmning så det gick helt enkelt inte att hantera alla kunder som kom in. Det var enda sättet för oss att hinna med egentligen. Istället för att ta emot 40–50 kunder om dagen har vi fått återkoppla med de via mejl och telefon, men nu har vi öppet som vanligt igen.
Extrem ökning
Men för att kunna elda i sina eldstäder och kaminer krävs ved, och det är något som har blivit en riktig bristvara i dessa tider.
– Ja, vi har haft en ganska bra försäljning, utan att överdriva allt för mycket, säger Aviva Hansson på Kriminalvårdsanstalten Rödjan, som länge sysslat med vedförsäljning, och fortsätter:
– Förra vintern var det ganska normala siffror, men i år har det dragit igång ordentligt. I augusti och september ifjol sålde vi tolv respektive 31 kubik. I år har vi sålt 155 respektive 218 kubik samma månader.
Torrveden är slut
Aviva och kollegorna förutsåg en viss ökning på efterfrågan, och valde också att höja priset, men veden försvann blixtsnabbt ändå.
– Vår torra ved är slut sedan ett par veckor tillbaka, så nu säljer vi färskveden också. Den behöver dock torkas innan man kan elda med den, och det är vi noga med att säga också, vi vet inte hur långt tid det tar.
”Aldrig sett något liknande”
Skulle man som kund komma över ett parti torr ved är det ändå inte bara att sätta igång och elda, vare sig man har en gammal eller ny kamin.
Det är en del som tål att tänkas på, och där kommer nästa bransch in i bilden, nämligen sotarna. En yrkesgrupp som även de ser en extrem ökning.
– Jag har jobbat sen 1988 och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Håkan Källqvist, VD på Sotargruppen i Mariestad.
Jag har jobbat sen 1988 och jag har aldrig varit med om något liknande
Högsäsong på hösten
Han fortsätter:
– Många har eldstäder som varit avställda länge och då måste man göra en brandskyddskontroll för att man ska få bruka de igen. Det är alltid högsäsong på hösten med just det här, men det är ännu mer i år.
Vad är det ni gör då?
– Vi gör en besiktning av eldstädernas rökkanal helt enkelt, antingen kontrollerar vi med kamera eller så provtrycker vi om vi misstänker läckage. Ett arbete som brukar ta mellan en halvtimme och en timme beroende på anläggning, säger Håkan.
Viktigt med instruktioner
När väl kontrollen är utförd är det bara att börja elda, men Håkan vill också passa på att skicka med viktiga tips som är bra att ha i åtanke.
– Att man verkligen följer de instruktioner som följer med kaminen, och att man inte kan elda konstant. Man måste låta det svalna emellanåt, de är inte gjorda för att elda 24 timmar om dygnet, för då blir det för mycket tryck. 3–4 kilo ved per timma, mer ska man inte elda. Det är nog det viktigaste, att man håller sig till det. Ofta går det in mer än så i en eldstad så det är väldigt lätt att elda för mycket.
Tips från försäkringsbolaget
Något som, i värsta fall, kan få ödesdigra konsekvenser, då för mycket ved på elden är en av de vanligare brandorsakerna när det kommer till kaminer och eldstäder.
– Det blir helt enkelt för hett i skorstenen och bjälklaget kan fatta eld, säger Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg.
Han rekommenderar att alltid ha en brandvarnare, en pulverbrandsläckare och en brandfilt nära till hands och på lämplig plats.
– Men kom ihåg att det alltid är lättare att förebygga en brand än att släcka den. Elda försiktigt, säger han.
Tips för säkrare eldning
– Kontrollera att din rökkanal och skorsten är sotad och i ordning för att eldas i.
– Använd inte mer än 3 kg ved per timme (cirka 4 vedträn).
– Använd gnistskydd i öppen spis.
– Elda med ren och torr ved i lämplig storlek.
– Lägg askan i en plåthink med lock efter eldning och töm den först efter 4-5 dygn.
Källa: Länsförsäkringar.