Nästa vecka är det nationella anhörigdagen, som i Mariestad uppmärksammas med en föreläsning med psykoterapeuten Andreas Björlemyr, som ska prata om hur vi kan hantera livet i vår tid.
– Det är viktigt att anhöriga får den uppskattning de förtjänar, säger anhörigsamordnare Annelie Blomberg.
Nationella anhörigdagen är den 6 oktober. Kvällen innan, onsdagen den 5 oktober, bjuder kommunens stödteam in till föreläsning och minimässa i Rotundan på Karlsholme.
Föreläsare är Andreas Björlemyr, legitimerad psykoterapeut och verksamhetschef på S:t Lukas i Skaraborg. Rubriken på föreläsningen är Att hantera livet i vår tid och handlar om hur vi påverkas i dagens samhälle där vi får många nya intryck hela.
– Vi har bett honom att prata med fokus på anhöriga, äldre och ensamma, säger Annelie Blomberg, anhörigsamordnare.
Föreläsningen är kostnadsfri och öppen för alla. Innan den är det minimässa, där medverkar bland annat stödteamet, LSS-handläggare, biståndsbedömare och Svenska kyrkan, med flera. Musikern Monica Andersson underhåller då med musik och sång.
– Vi hoppas att det kommer mycket folk, säger Anette Nilsson, demenssjuksköterska i stödteamet.
Viktiga insatser
Närmare var femte person i Sverige vårdar eller hjälper en närstående, enligt Nationellt kompetenscentrum anhöriga. Det är oftast en make, maka eller partner som den anhörige hjälper, men det kan också vara ett syskon, barn, vän eller en förälder .
– Många vårdar en anhörig och de gör ett fantastiskt jobb. Utan dem skulle inte Sverige gå runt, säger Annelie Blomberg, som menar att det därför är viktigt att visa uppskattning mot anhöriga och berätta om den stöttning som finns att få från exempelvis kommunen.
Men det finns ett stort mörkertal.
– Många vårdar i det tysta och ber inte om hjälp förrän man absolut måste. Vi har ett önskemål att få träffa de anhöriga tidigare och kunna ge hjälp och råd, innan man behöver större insatser.
Anhöriggrupper finns
Ett sätt som stödteamet kan stötta med är anhöriggrupper, där man i en mindre grupp kan möta andra i en liknande situation.
– Många får en aha-upplevelse i gruppen, att det finns fler i samma situation. Där kan man också ge tips och råd till varandra, säger Annelie Blomberg.
Många vårdar i det tysta och ber inte om hjälp förrän man absolut måste.
Anhöriggrupperna låg i stort sett nere under pandemin, men nu har de startats upp igen. Stödteamet erbjuder även enskilt samtalsstöd och kan hjälpa till med vägledning och information.
Teamet bemannar även upp en stödtelefon på måndagseftermiddagar. Dit kan man ringa om funderingar kring vem man ska vända sig till om man behöver rullator, vem kan man kontakta för att ansöka om hemtjänst eller andra frågor i stort och smått.
Ny mötesplats vid Humlet - ”Som en ungdomsgrupp för äldre”