Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt oro på Centralskolan – timplan görs om efter lärarkritik

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Får undervisningstiden i kärnämnena svenska, matematik och engelska kortas ned under en period, för att senare återkomma som ”skolans val”? Det råder det delade meningar om på Centralskolan, men Skolverket har svar.
Får undervisningstiden i kärnämnena svenska, matematik och engelska kortas ned under en period, för att senare återkomma som ”skolans val”? Det råder det delade meningar om på Centralskolan, men Skolverket har svar. Foto: Malin Bring

Skolledningens ansträngningar att omorganisera lärarlag och rutiner på Centralskolan går inte friktionsfritt.

En grupp lärare kritiserar att eleverna inte får den undervisning de ska ha i de tre kärnämnena. Det har fått skolledningen att göra ett femtiotal ändringar i höstterminens timplan.

Som MT tidigare rapporterat har skolledningen på Centralskolan gjort en större omorganisation av lärarlag och klassrum inför det här läsåret. Förändringen är ett led i ledningens strävan att förbättra de dåliga skolresultaten, som bland annat påtalats av kommunfullmäktiges revisorer.

Omorganisationen skapade oro bland en del lärare och elever när den blev känd i början på juni, vilket ledde till att skolledningen justerade sina planer något.

Fem veckor in på höstterminen har det återigen uppstått en situation där skolledningen introducerar en förändring som är tänkt att stötta de svagare eleverna, men än en gång har man nödgats ändra planerna efter kritik från delar av lärarkollegiet.

Skolans val

Den här gången handlar det om de så kallade ”Skolans val”

Skolans val ger skolor rätt att omfördela 20 procent av timmarna från ett ämne och lägga dem på undervisning i ett eller flera andra ämnen, för att exempelvis ge skolan en särskild profil.

Omorganisation på Centralskolan rör upp känslor: ”Självklart uppstår det oro”

”Vi hade en tanke att spara minuter ut med terminen för att sedan göra temadagar runt dessa ämnen (...) under tre skoldagar i slutet på terminen,” skriver Centralskolans rektor Johan Danielsson i ett mejl till MT, då han inte velat medverka i en intervju.

Syftet med temadagarna var att ”gagna elever som (...) har svårt för en mer teoretisk infallsvinkel samtidigt som lärare får chansen att bedöma förmågor hos elever på ett annat sätt,” skriver rektorn vidare.

Skolans val kommer fortfarande att genomföras i slutet av terminen, enligt rektorn Johan Danielsson.
Skolans val kommer fortfarande att genomföras i slutet av terminen, enligt rektorn Johan Danielsson. Foto: Malin Bring

Följer inte Skolförordningen

Eftersom timplanen får fördelas asymmetriskt kan eleverna läsa olika många minuter i skolämnen under olika perioder av ett läsår, bara summan i slutet av läsåret stämmer med den garanterade undervisningstiden, menar Johan Danielsson.

Problemet är att de undervisningstider på mellan fem och femton minuter som dragits in i vissa ämnen under höstterminens början för att ”spara samman” till Skolans val-dagarna, i många fall tagits från ämnena engelska, svenska och matematik.

Det tillåter inte Skolförordningen. På MT:s fråga om vad som gäller för Skolans val, svarar undervisningsrådet Aida L Normohammadi på Skolverket (skriftligt):

”Det är inte tillåtet att minska antalet timmar för svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik när det kommer till skolans val.”

APT-möte med kritik

Efter att ha mötts av kritik från en del av lärarkollegiet när nyordningen togs upp under ett APT-möte, ”Samlade (vi) in synpunkterna, tog till oss och ändrade”, skriver Johan Danielsson. Ändringen berör drygt 50 lektionspass i veckan på Centralskolan.

Rektorn nämner inte om beslutet har något samband med regelverket i Skolförordningen, men hänvisar till att lärarnas synpunkter bland annat var att vissa lektioner blev för korta.

– Det är olyckligt att det blev så här, men som tur är upptäcktes felet relativt tidigt och kan rättas till, kommenterar utbildningschefen Leif Carlsson.

Utbildnings- och kulturutskottet förlägger sitt möte på tisdag i nästa vecka till Centralskolan.

– Det hela är under kontroll nu, men det är viktigt att alla i utskottet får samma information om vad som hänt, säger ordföranden Anne-Marie Lundin.

Artikeltaggar

CentralskolanSkola och utbildningTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.