Hoppa till huvudinnehållet

Mariestad är ett av Moderaternas starkaste fästen i landet

Publicerad:
I Mariestad är förtroendet för Moderaterna och Johan Abrahamsson starkt. Det visar resultatet för valet till kommunfullmäktige.
I Mariestad är förtroendet för Moderaterna och Johan Abrahamsson starkt. Det visar resultatet för valet till kommunfullmäktige. Foto: Charlotte Ferneman

Fler än varje tredje invånare i Mariestads kommun röstar på Moderaterna. Bara i tre andra kommuner i landet är stödet för partiet starkare.

– Det är hedersamt att få det valresultatet, men också ett kvitto på ett målmedvetet arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Det är relativt sällsynt att ett parti får över 40 procent av rösterna i kommunvalet. I årets val är det så i 31 av landets 297 kommuner. Majoriteten av dem är socialdemokratiskt styrda kommuner i mellan- och norra Sverige. Starkast är stödet för S i Munkfors där 58,9 procent röstade på partiet.

Men det finns områden där andra partier dominerar. Liberalerna är till exempel starka i Landskrona (37,8 procent) och Moderaterna får över 40 procent av väljarstödet i årets val i sju av landets kommuner. Partiets starkaste fäste finns i Essunga, där nästan varannan person (46,9 procent) stöttar dem. Även i Östra Göinge (46,6 procent) och i Staffanstorp (44,4 procent) röstar många på M.

Anders Peltola, 34, tror att Moderaternas valframgångar i Mariestad beror på handlingskraft: ”Från ord till handling känns det inte långt. Det känns inte som att det är valfläsk”, säger han.
Anders Peltola, 34, tror att Moderaternas valframgångar i Mariestad beror på handlingskraft: ”Från ord till handling känns det inte långt. Det känns inte som att det är valfläsk”, säger han. Foto: Charlotte Ferneman

Som nummer fyra på listan återfinns Mariestad, där 43,4 procent av kommuninvånarna stöttar partiet. Därmed stärkte Moderaterna sin position med sex procentenheter i årets kommunval jämfört med 2018.

Partiets förstanamn, kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson, åtnjuter också stort förtroende bland många. Hans namn kryssades av 2 599 personer. Det motsvarar 37 procent, alltså mer än en tredjedel, av partiets väljare i Mariestad. Ingen annan av partikollegorna lokalt kommer i närheten av det. Näst mest röster fick Richard Thorell med 1,9 procent av väljarstödet.

Karin Thelander, 40, röstade inte själv på M, men tror att partiets företrädare varit duktiga på att synas. ”Batterifabriken har kanske spelat roll och vätgasen har gjort kommunen synlig”, säger hon.
Karin Thelander, 40, röstade inte själv på M, men tror att partiets företrädare varit duktiga på att synas. ”Batterifabriken har kanske spelat roll och vätgasen har gjort kommunen synlig”, säger hon. Foto: Charlotte Ferneman

Stödet för Johan Abrahamsson har också ökat sedan förra valet.

– Det är väldigt hedersamt att få så mycket kryss. Det är tack vare att partiet har låtit mig kliva fram och synas, säger han och konstaterar att det är hårt arbete under den gångna mandatperioden som partiet nu får betalt för.

Agneta Elmeskov, 59, tror att det starka stödet för Moderaterna i Mariestad beror på batterifabriken. ”Sedan har partiet gjort ett väldigt bra förarbete inför valet och synts mycket på torget”, säger hon.
Agneta Elmeskov, 59, tror att det starka stödet för Moderaterna i Mariestad beror på batterifabriken. ”Sedan har partiet gjort ett väldigt bra förarbete inför valet och synts mycket på torget”, säger hon. Foto: Charlotte Ferneman

De kommuninvånare som MT har pratat med på stan instämmer i detta. Flera tror att Abrahamssons arbete för att få till nya etableringar och fler arbetstillfällen är ett viktigt skäl.

– Batterifabriken kan nog ha med saken att göra. Sedan har partiet synts mycket på torget inför valet, säger Agneta Elmeskov.

Det håller Anders Peltola med om:

– Moderaterna hade nog tur att beskedet om batterfabriken kom före valet. Det gjorde att det inte bara känns som valfläsk, säger han.

Ove Caesar, 54, tror att förklaringen ligger i vad Johan Abrahamsson åstadkommit under sin tid vid makten: ”Han gör väl något bra för kommunen”, säger han.
Ove Caesar, 54, tror att förklaringen ligger i vad Johan Abrahamsson åstadkommit under sin tid vid makten: ”Han gör väl något bra för kommunen”, säger han. Foto: Charlotte Ferneman

Torgny Thelander är nyinflyttad i Mariestad, men konstaterar att stan är välskött.

– Det är en trevlig stad. Folk är nog nöjda med det kommunala styret, säger han.

Torgny Thelander, 76, är relativt nybliven Mariestadsbo, men tror att folk är nöjda med hur kommunen sköts och att man därför röstar på det största styrande partiet. ”Det är trevlig och välskött stad.”
Torgny Thelander, 76, är relativt nybliven Mariestadsbo, men tror att folk är nöjda med hur kommunen sköts och att man därför röstar på det största styrande partiet. ”Det är trevlig och välskött stad.” Foto: Charlotte Ferneman
Väljarnas beslut: Sven-Inge får KD:s mandat

Artikeltaggar

Johan AbrahamssonMariestads kommunModeraternaPolitikVal 2022

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.