Peter Gustafsson: Bois ingen given etta i år

Krönikor | Hockeyextra
PUBLICERAD:
Förra höstsäsongen svarade Mariestad Bois upp till de skyhögt ställda förväntningarna och vann västra hockeyettan.
Nu håller jag inte Bois som seriefavorit. Det kan till och med bli så att Bois antagonist, Skövde IK, kommer före Mariestad på höstsäsongen.

Det är något som inte hör till vanligheterna, men sett till försäsongen och trupperna är det jämnt skägg. Bois får fullt upp med att placeringsmässigt leva upp till benämningen ”Skaraborgs stolthet”

Mariestad har mer eller mindre promenerat hem placeringar ovanför SIK sedan 2015. Senast SIK kom före Bois var hösten 2014 då laget blev fyra och Bois missade allettan med en femteplats.

Tar du dessutom ett snitt över placeringar i höstserien under de sju senaste säsongerna har Bois snittat en andraplats och Skövde runt en femteplats.

Mot bakgrund av det skulle det vara lätt att slentrianmässigt gå på tidigare resultat, men i år känns Bois trupp mindre spetsig samtidigt som Skövde har en ny tränare i form av Mariestadsikonen Staffan Lundh.

Rutinerade Lundhs ankomst till Skövde är bara det en anledning till att SIK kommer visa upp bättre resultat. Ur-Boisaren lägger inget åt slumpen, men sedan ska det göras på isen också med nyförvärv som Emil Smedberg och Josh Laframboise.

Bois har ersatt med mindre etablerade forwards

Mariestad har till i år dränerats på spelare som gjorde mål och assistpoäng. Jag tänker främst på Oliver Kandergård, som inte bara vann poängligan för hösten (1,57 poäng per match). Han höll sig även högst upp i allettan. Joonas Alanne och Philip Norberg har också hittat andra klubbar.

Bois har ersatt med mindre etablerade forwards, men sticker ut på en punkt - Anton Blomberg.

Forwarden Blombergs övergång till Mariestad var en riktig bomb under silly season. 27-åringen lirade 34 matcher och gjorde 36 poäng för Skövde förra säsongen och hann med att reta upp en och annan Boisare på köpet.

Nu har han Mariehus arean som hemmaplan och efter några skadefyllda veckor har Blomberg trappat upp. I genrepet skickade Blomberg in ett äkta hattrick mot Forshaga IF och gjorde precis det som Bois önskat sig.

Nyförvärvskedjan med Blomberg, Kasper Elo och Gustav Lindberg visade på bra kemi och blir väldigt viktiga under säsongen.

Lucas Larsson, till vänster, har en viktig roll som center.
Foto: Peter Gustafsson

Centern Lucas Larsson har fått en större roll högre upp kedjorna och blir ”bulldozer” i avsaknad av Simon Ericsson (flyttat till Nybro).

Bois har inte samma tyngd framåt denna säsong, men definitivt en säker backsida. Samtliga åtta backarna fanns med redan i fjol, då Bois levererade en stabil defensiv.

För första gången på fem år har laget inte ”väggen” Tobias Sandberg som uttalad förstemålvakt.

Istället har Anton Malmborg anslutit vid sidan av Isac Ohlsson. Isac hamnade förra säsongen i den otacksamma positionen i skuggan av Sandberg. Nu finns alla möjligheter att hävda sig för båda Bois-målvakterna.

Jag gissar Surahammar samt Dalen före Bois och Skövde i höstserien. Tranås kommer också att blanda sig i högt upp.

Vad som händer i allettan återstår att se. Trupperna kommer delvis förändras på alla håll, inklusive Bois. Laget får smyga mer under radarn än jag är van vid.

Läs alla våra artiklar inför seriepremiären här: Mariestadstidningen.se/hockeyextra