Hoppa till huvudinnehållet

Efter studenten från ES – Sara, 18, bossar över tre miljoner kronor

Publicerad:
Sara Lindell tog studenten från Vadsbogymnasiets estetlinje i somras, nu är hon anställd av Skövde kommun för att hjälpa andra unga att förverkliga sina idéer.
Sara Lindell tog studenten från Vadsbogymnasiets estetlinje i somras, nu är hon anställd av Skövde kommun för att hjälpa andra unga att förverkliga sina idéer. Foto: Clara Fors Wisbyse

I somras tog hon examen från Vadsbogymnasiets estetprogram. Kärleken till teatern består. Sara Lindell har just nu tre jobb varav ett går ut på att ge ungdomar möjlighet ta del av tre miljoner kronor.

– Innan det här visste jag inte ens att det gick att söka bidrag, säger 18-åringen.

För ganska exakt tre år sedan såg Sara Lindell fram emot sin första föreställning med den då nybildade estetklassen på Vadsbogymansiet.

”Just på estetlinjen är det viktigt att vi har en bra kontakt och gemenskap”, var hennes kommentar på hur det var att börja i en ny skola med nya människor.

Sara (i ljus tröja) tillsammans med sina klasskamrater hösten 2019 då de just skulle sätta upp sin första föreställning. Arkivbild.
Sara (i ljus tröja) tillsammans med sina klasskamrater hösten 2019 då de just skulle sätta upp sin första föreställning. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Tipsades om jobbet

Sara Lindell och hennes klasskamrater blev de sista esteterna på Vadsbogymnasiet. I somras lämnade de studierna bakom sig. Nu har 18-åringen tre jobb. I alla får hon utlopp för det hon lärt sig i Mariestad.

– En kompis som jobbar på Kulturlabbet i Skövde tipsade mig, berättar Sara.

Hon är nu en av tre unga som anställts i Skövde kommuns det treåriga projektet Splash. Det går ut på att ungdomar under 25 år får söka bidrag för att förverkliga sina idéer. Tre miljoner kronor har tilldelats arbetet och för att lyckas har man anställt just tre stycken unga kommuninvånare.pengarna kommer från allmänna arvsfonden.

– Det är jättehärligt att ungdomar kan få söka de här pengarna för att göra projekt och aktiviteter. Tidigare har det säkert varit många som haft idéer men tänkt att de inte går att genomföra. Men nu får de faktiskt leva sin dröm.

Gör videos

För tillfället jobbar Sara och hennes kollegor Emma Lundberg och Ponthus van Lith med att ta fram videos där de beskriver hur ansökningsprocessen till projektbidragen går till.

Ponthus van Lith, Emma Lundberg och Sara Lindell är kollegor i Skövde kommuns projekt som gör det möjligt för unga att söka bidrag.
Ponthus van Lith, Emma Lundberg och Sara Lindell är kollegor i Skövde kommuns projekt som gör det möjligt för unga att söka bidrag. Foto: Clara Fors Wisbyse

– Vi vill göra allt muntligt istället för att de ska behöva skriva sida efter sida, säger Sara och tillägger:

– Vi ska även göra en hemsida där de kan få svar på frågor.

Jobbar med teater

Vid sidan av det jobbar Sara även med ett teaterprojekt i kommunen.

– Då får jag verkligen användning av mina erfarenheter från estetprogrammet, säger 18-åringa Tidanbon.

– Jag jobbar med en grupp som har skrivit sketcher som de nu ska foga samman till en teater. Min uppgift är att hjälpa till med allt från kostym, till rekvisita och det sceniska.

Drömmen är att komma in på en teaterhögskola och utbilda sig till skådespelare. Arkivbild.
Drömmen är att komma in på en teaterhögskola och utbilda sig till skådespelare. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Att få jobba med sin stora passion tycker Sara är fantastiskt.

– Jag ska söka till teaterhögskolor och i december börjar intagningsproven. Jag skulle vilja bli skådespelare, säger hon tillägger att det är svårt att välja mellan inriktning teater eller film.

– Min plan är att jag kommer skifta lite och hoppa mellan olika jobb.

Vikarie inom förskolan

Men hennes engagemang stannar inte där.

– Jag läser upp matten på Komvux och det är bara en lektion tre dagar i veckan. På kvällarna lägger jag gärna arbetet med teater- och Splashprojektet. Onsdagar och fredagar jobbar jag som vikarie inom förskolan, säger hon och tillägger:

– Då kan jag leka med barnen och öva på att gestalta olika karaktärer.

Carpe Diem, Fånga dagen, står det på Sara Lindells studentmössa en uppmaning hon följer. Arkivbild.
Carpe Diem, Fånga dagen, står det på Sara Lindells studentmössa en uppmaning hon följer. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

Artikeltaggar

EstetprogrammetMariestadMariestads kommunSkola och utbildningSkövdeSkövde kommunTidanVadsbogymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.