Hoppa till huvudinnehållet

Boende efterlyser belysning vid gångväg: ”Får gå i mörkret”

Publicerad:
Trots att gångbanan från Norra vägen genom Sjöhagaparken till Noltorpsvägen är en del av Hälsans stig finns ingen belysning där. De som går på kvällstid får gå i mörkret.
Trots att gångbanan från Norra vägen genom Sjöhagaparken till Noltorpsvägen är en del av Hälsans stig finns ingen belysning där. De som går på kvällstid får gå i mörkret. Foto: Jenny Åberg

I Sjöhagaparkens norra del är det mörkt på kvällarna. Den som vill gå gångstigen från stan till Madlyckan behöver ficklampa.

– Du ser inte var du går nu, säger Ann Wickström som vill att kommunen sätter upp belysning.

Bostadsrättsföreningen i området närmast den norra delen av Sjöhagaparken har i flera år försökt få kommunen att ordna med belysning. Men ingenting har hänt.

Nu har Ann Wickström lämnat in ett medborgarförslag i hopp om förändring.

– Det är under all kritik att det inte finns gatlampor här, säger hon och tittar ut över parkområdet öster om DS Smiths anläggning.

Många boende i området brukar ta gångvägen antingen från Hantverkaregatan till Noltorpsvägen eller från Norra vägen till Noltorpsvägen. Men det är inte helt lätt. Nu när hösten är i antågande blir det snabbt mörkt på kvällarna. Trots att det finns en lekplats på området saknas belysning utmed de båda gångstigarna.

På vintern fryser gångvägen till is, så det blir rena skridskobanan där.
Ann Wickström

Ann Wickström konstaterar att det känns otryggt.

– Den ena vägen är dessutom Hälsans stig. Borde det inte finns belysning där då, undrar hon.

Hon påpekar också att det är problem med översvämningar utmed den norra gångvägen.

– På vintern fryser den till is, så det blir rena skridskobanan där. Det känns inte säkert, säger Ann Wickström.

Även vid lekparken i området saknas belysning. Skylten till höger i bild luras dock, detta är inte Hälsans stig, utan den går längs den andra gångvägen.
Även vid lekparken i området saknas belysning. Skylten till höger i bild luras dock, detta är inte Hälsans stig, utan den går längs den andra gångvägen. Foto: Jenny Åberg

Simon Ravik är chef för gata, park och hamn i Mariestads kommun. Han berättar att belysningen i den södra delen av Sjöhagaparken sågs över i samband med att dammen med fontänen gjordes i ordning.

– Nu ska det tas ett grepp om den norra delen, säger han och förklarar att det hänger på när tjänstepersonerna är färdiga med detaljplanerna i området.

– Det är många grejer som sitter ihop. Det har diskuterats att bygga en hundrastgård där, men då måste sophanteringen samtidigt fungera. Vi vill se den stora bilden.

Men i och med medborgarförslaget ställs krav på att förvaltningen måste titta på belysningen specifikt.

– Det kan påskynda något eftersom ett medborgarförslag ska besvaras inom ett år, säger Simon Ravik, som inte vågar ange någon tid för hur lång tid det kan ta innan eventuella insatser kan göras.

Det finns också ett sparbeting när det kommer till utgifterna för belysning. Förslaget ligger därmed inte riktigt i fas med tingens ordning.

– Men belysning och trygga miljöer trumfar besparingskrav, säger Simon Ravik.

Artikeltaggar

GatubelysningHantverkaregatanMadlyckanMariestads kommunMiljöTrygghetsarbete

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.