Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomin god men framtiden oroar: ”En rak höger”

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Delårsbokslutet för Mariestads kommun visar att verksamheten fortsätter att gå med plus. Utbildningsnämnden och socialnämnden fortsätter gå back, men i mycket mindre utsträckning än tidigare.
Delårsbokslutet för Mariestads kommun visar att verksamheten fortsätter att gå med plus. Utbildningsnämnden och socialnämnden fortsätter gå back, men i mycket mindre utsträckning än tidigare. Foto: Charlotte Ferneman

Kommunens ekonomi tuffar på. Efter en ny avstämning bedöms resultatet för 2022 landa på plus 120 miljoner kronor.

– Det är glädjande, men nästa år kommer en rak höger när pensionerna drar iväg, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Just nu pågår arbetet med kommunens budget inför nästa år. Vanligtvis sker detta på våren, men till följd av valet valde de styrande att flytta processen till hösten.

Det är många faktorer att ta hänsyn till. Delårsbokslutet ger en fingervisning om hur Mariestad mår ekonomiskt. Efter åtta månader är resultatet positivt: drygt 140 miljoner kronor bättre än budgeterat och 84 miljoner bättre än ifjol.

– Delårsbokslutet är svårt att hantera i år, eftersom vi är dopade med vissa intäkter. Vi har fortfarande generella statsbidrag och tillväxten har varit så hög att skatteintäkterna ökat, men nästa år är det full fart på kostnadsökningstakten. Då kan vi inte luta oss mot årets siffror, konstaterar Johan Abrahamsson.

Kostnaderna för förbrukningsmaterial har ökat under året för kommunen, det ser man såväl inom tekniska som socialnämnden.
Kostnaderna för förbrukningsmaterial har ökat under året för kommunen, det ser man såväl inom tekniska som socialnämnden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt är han nöjd att ekonomin i år ser ljus ut:

– Det är roligt att se att alla nämnder går bra.

Att socialnämnden (-7,4 miljoner) och utbildningsnämnden (-1,3 miljoner) inte når budget är inget som oroar, anser Abrahamsson:

– Det är små minus. Hade vi haft två färre placeringar inom individ- och familjeomsorgen hade ekonomin varit i balans. Nu har nämnderna till årets slut på sig att nå målet, säger han.

Men Socialdemokraterna skulle hellre se att nämnderna tillfördes de saknade medlen.

– Det är samma mönster som följer från år till år. Underskotten visar att verksamheten är underfinansierad och med tanke på stressen inom till exempel hemtjänsten är det inte rätt att spara, menar Janne Jansson (S), ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Nu väntar diskussioner i kommunstyrelsen på onsdag den 12 oktober innan ett avgörande i frågan sker i fullmäktige den 30 oktober.

Delårsbokslut per augusti för Mariestads kommun

Delårsresultat hela kommunen: +139,8 miljoner kronor (mkr)

Delårsresultat nämnder: kommunstyrelsen +1,9 mkr, utbildningsnämnden -1,3 mkr, socialnämnden -7,4 mkr, tekniska nämnden: +0,6 mkr, miljö- och byggnadsnämnden +1,2 mkr, överförmyndarnämnden 0 mkr

Prognos helårsresultat för kommunen: 119,7 mkr, 65,7 mkr bättre än 2021

Artikeltaggar

EkonomiJanne JanssonJohan AbrahamssonMariestads kommunMariestads kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.