Hoppa till huvudinnehållet

Ekofrukost i fokus på bibblan: ”Viktigt att äta så giftfritt som möjligt”

Publicerad:
Berit Bertilsson och Ingegerd Johansson, Naturskyddsföreningen Mariestad, har koll på utställningen ”Ekofrukost” under Miljövänliga veckan på stadsbiblioteket.
Berit Bertilsson och Ingegerd Johansson, Naturskyddsföreningen Mariestad, har koll på utställningen ”Ekofrukost” under Miljövänliga veckan på stadsbiblioteket. Foto: Charlotte Ferneman

Vecka 40 varje år innebär den ”Miljövänliga veckan”.

I Mariestad uppmärksammar Naturskyddsföreningen detta med en frukostutställning på biblioteket.

– Det behöver inte vara dyrt med ekologisk mat, säger Ingegerd Johansson från föreningen.

Förra årets tema var återbruk, ”att välja andra hand i första hand”. I år möts biblioteksbesökare av utställningen ”Ekofrukost” under två veckor i oktober.

Bakom initiativet står Naturskyddsföreningen Mariestad och Studiefrämjandet.

– Vi vill uppmärksamma vikten av ekologisk och lokal matproduktion och visa hur konsumenterna kan vara med och påverka, förklarar Berit Bertilsson och Ingegerd Johansson från Naturskyddsföreningen Mariestad.

– Det är jätteviktigt att vi äter så giftfritt som möjligt för att inte utarma jorden.

Minska matsvinn

Lokalföreningen vill också slå ett slag för att ta vara på det som finns i naturen, och minska matsvinnet.

– Jag har pratat mycket med min mamma om att konservera mat. Det är inte så vanligt i dag, säger Ingegerd.

– Vi har gått miste om mycket kunskap. Tidigare generationer var duktigare på att ta tillvara på grejer, konstaterar Berit.

I utställningsmontern finns till exempel lokalproducerad rapsolja och honung, hemmagjort äppelmos och olika varumärken av eko- te, kaffe och kakao.

– Vi har också presenttips, recept och inspiration för en mer hållbar vardag, säger Berit.

– Om vi klarar att hålla i den ekologiska och lokala matproduktionen, trots tuffa ekonomiska tider, kanske vi inte behöver vara så beroende av import i framtiden, tillägger Ingegerd.

Vad kan man tänka på som konsument?

– Ibland finns det särskilda eko-avdelningar i matbutikerna, och produkterna är ofta miljömärkta. Om man inte hittar eller saknar något, kan man fråga personalen.

– Det går också att handla lokalt på Reko-ringen, säger Ingegerd.

Att ta med egna kassar till butiken är ett tips.

– Det gäller att tänka ett steg till, och det finns billigare eko-alternativ. En favoritprodukt som jag använder mycket är gula ärtor, berättar Ingegerd.

”Det behöver inte vara dyrt med ekologisk mat”, konstaterar Ingegerd Johansson från Naturskyddsföreningen Mariestad.
”Det behöver inte vara dyrt med ekologisk mat”, konstaterar Ingegerd Johansson från Naturskyddsföreningen Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Fritid och livsstilMariestadMariestads bibliotekMiljöNaturskyddsföreningen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.