Livsviktigt snack i Hova med Suicide Zero

Familj
PUBLICERAD:
Maria Larsson från föreningen Suicide Zero föreläste i Hova för föräldrar.
Foto: Carina Andersson
Maria Larsson från föreningen Suicide Zero har gästat Hova för en föreläsning för föräldrar till barn i årskurs 3-5.

I hennes föreläsning på torsdagskvällen i kommunhuset i Hova började hon med den hemska bilden att drygt 5000 unga killar och tjejer varje år försöker ta sitt liv.

Maria Larsson uttryckte att all forskning visar att barn som kan uttrycka hur de mår är bättre rustade för att klara olika tuffa utmaningar i livet. Därför vill föreningen Suicide Zero ge föräldrar verktyg, kunskap och tips på praktiska övningar som hjälper barn att träna på att sätta ord på sina känslor.

Övningar och tips är något som tas upp i boken Livsviktigt snack, som ibland delas ut till familjer med ett nioårigt barn.

I föreläsningen gick Maria Larsson igenom en del av bokens innehåll och uppmanade föräldrar till att ”hitta ditt barns pratstund”. Det är också bra att tänka på att ställa öppna frågor till ett barn, menade hon. Det är frågor som bjuder in barnet till att berätta istället för att bara svara ja eller nej.

En förälder tipsade om en så kallad pratloppa som hen hade testat med sitt barn och det hade gett uppskattade samtal om livsnära frågor.

Föreläsningen i Hova arrangerades med stöd av Folkhälsorådet och i samverkan med Familjecentralen och Elevhälsan. Arrangörerna planerar för att inom kort erbjuda föreläsningen även digitalt.

Personal vid Familjecentralen och Elevhälsan uppmanade efter föreläsningen föräldrar att höra av sig ifall föreläsningen väckt känslor kring ämnet som det finns behov att prata kring.

Här går det att läsa mer.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.