Hoppa till huvudinnehållet

Tuffa regler för att skydda den hotade Gullspångslaxen

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
Fiskebåt i Otterbäcken.
Fiskebåt i Otterbäcken. Foto: Per Claesson

Fiske är i stor utsträckning förbjudet i en stor zon utanför Gullspångsälvens mynning, för att skydda det unika fisklivet.

– Skulle bara en Gullspångslax fångas har det betydelse för hela populationen, säger länsfiskekonsulent Jonas Andersson på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten efter olika analyser kommit fram till att i stor utsträckning freda ett område som är närmare en tiondel av Vänern i storlek från fiske.

– Det är så extremt lite fisk som går upp i Gullspångsälven att varje fisk är jättebetydelsefull. Det är skillnad mot Klarälven där det går upp kanske 800-1500 vilda laxar, i Gullspångsälven är det kanske 40, säger Jonas Andersson på länsstyrelsen.

Yrkesfiskare kritiska till fiskeregler – ”Till ingen nytta”

Yrkesfiskare har ifrågasatt varför de inte får använda bottensatta nät i området, då de inte brukade få lax i dessa nät när de tidigare fiskade i det som nu är fredningszonen. Det finns enskilda fiskare som helst saknat fångst av lax, men enligt Jonas Andersson har andra fått lax i sina nät, även om det inte är stora mängder.

– Fiske har viss påverkan på laxen, det är både yrkesfiske och trolllingfiske som har den påverkan, därför är det förbjudet inom det här området, säger Jonas Andersson, som även är projektledare för samförvaltningen av fiske i Vänern.

Att det finns så få Gullspångslaxar kvar gör att även enstaka fångster av fisken försämrar artens överlevnadsutsikter, menar Jonas Andersson.

– Jag är orolig för om stammen ska överleva eller dö ut. Jag tycker inte att vi ska offra en stam som är unik för hela Europa, säger han.

Gädda

Yrkesfiskare har också framfört att det finns ett behov av att fiska gädda i Åråsviken, eftersom det är ett rovdjur som kan äta laxfisk.

– Absolut, vi har inget emot gäddfiske, säger Jonas Andersson.

Om behov finns kan dispens ges för gäddfiske i området, men då ges dispens för ryssjor, från vilka infångade laxar kan skonas, och inte bottensatta nät, enligt Jonas Andersson.

– Vi har inte gjort någon inventering av hur gäddbeståndet ser ut i området, men rent teoretiskt kan ju gäddan påverka smoltutvandringen och även försöka ta större öringar och laxar som går in för lekvandring, det har vi sett på andra ställen, säger han.

Siklöja

Siklöja är tillåtet att fiska i fredningsområdet med dispens och Jonas Andersson har nyligen beviljat dispenser inför fisket av siklöja som snart inleds. Fiske av siklöja bedöms inte påverka laxen då en annan typ av nät används och man fiskar längre ut i området.

Jonas Andersson har förståelse för att yrkesfiskarna i Otterbäcken påverkas kraftigt i sitt yrkesutövande.

– Vi har ett uppdrag att värna yrkesfisket och vi jobbar aktivt för att ha yrkesfiske kvar i Vänern. Men sedan har vi uppdrag för att bevara arterna också, det måste vara ett hållbart fiske så att inte någon fiskstam dör ut, säger han.

Han tillägger att reglerna för fisket hela tiden omprövas utifrån situationen och vad man ser att olika bestämmelser får för effekt.

Vilka effekter det fått att fredningszonen utökades för ett år sedan är ännu inte klarlagt. Efter att en mindre zon inrättades tidigare var effekten tydlig.

– Vi såg direkt att laxfångsterna minskade generellt, säger Jonas Andersson.

Jonas Andersson ska nu i november delta i ett möte kring det lokala yrkesfisket som Katariina Ikonen på Gullspångs kommun tagit initiativ till.

– Jag tror att det är viktigt att vi har en dialog fiskare och myndigheter så att vi förstår varandra, säger han.

Gullspångsälven
Gullspångsälven Foto: Per Claesson
Gullspångslaxen kan behöva fiskväg upp i SkagernGullspångslaxarna måste bli fler för att överleva - kräver stora åtgärder

Artikeltaggar

FiskeGullspångs kommunGullspångsälvenMiljöNäringslivOtterbäckenVänern

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.