Hoppa till huvudinnehållet

Bara tidsbokade besök hos Swedbank: ”Vi vill erbjuda bästa möjliga service”

Publicerad:
Raka besked från Swedbank som numera enbart tar emot bokade besök vid kontoret i Mariestad.
Raka besked från Swedbank som numera enbart tar emot bokade besök vid kontoret i Mariestad. Foto: Alf Ehn

Swedbanks kontor i Mariestad kommer endast att erbjuda tidsbokade besök.

– Vi kommer att ha det så framöver, säger kontorschef Annica Klint.

I somras stängdes kontoret, som ligger på Västerlånggatan vid Gamla torget, helt. Kunderna hänvisades till telefontjänsten, digitala kanaler och kontoret i Skövde. Efter sommaren öppnades kontoret i Mariestad på nytt, men bara för tidsbokade besök. Så kommer det att fortsätta, säger kontorschef Annica Klint.

– Vi har valt att göra så. Vi ser ett ökat behov av bokade möten. Då kommer vi kunna ta hand om alla sorters ärenden, säger hon och hänvisar övriga frågor till bankkoncernens presstjänst.

Ralf Bagner, pressansvarig hos Swedbank, säger att kunderna i allt större utsträckning väljer att göra sina bankärenden digitalt.

Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank.
Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank. Foto: JENNY HALLENGREN

– Via appen eller hemsidan, eller genom att kontakta oss på telefon. Antalet besök på kontoren har minskat. Det är en utveckling över lång tid, säger Bagner och tillägger:

– Vi vill erbjuda bästa möjliga service för att kunna hjälpa kunderna.

Hur har reaktionerna varit?

– Vi har mötts av kunder som varit positiva till att boka en tid för att slippa vänta i kö, men samtidigt har vi mött kunder som inte har välkomnat förändringen.

Stängt i Hjo

Banken, som har 146 kontor i landet, har stängt sitt kontor i Hjo. Kunderna hänvisas till kontoren i Skövde och Tibro. I Tibro kommer kontoret enbart vara öppet för tidsbokade besök medan kontoret i Skövde fortfarande tar emot drop in-besök.

Styr själva

Kerstin Olby vid Sparbankernas riksförbund som är branschorganisation för 58 fristående Sparbanker och 24 Sparbanksstiftelser, säger att medlemsbankerna själva styr hur de gör.

– Sparbankerna vill inte att kunderna ska behöva sköta sina ärenden helt digitalt. Sparbankernas styrelser och huvudmän bestämmer det helt och hållet, precis som med kontanthanteringen.

Hur många av era medlemsbanker är helt digitala?

– Noll, vissa kontor kanske enbart har tidsbokning, men det finns alltid drop in någonstans.

Hemsidorna för Tidaholms sparbank, med kontor i Tidaholm och Mullsjö, Sparbanken Lidköping samt Skaraborgs sparbank, med kontor i Skara, Vara, Götene och Essunga, visar att kontoren har öppet för drop in-besök.

Övriga banker

I Mariestad finns just nu möjlighet till drop in-besök hos Länsförsäkringar Bank, Nordea och Handelsbanken.

Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, som inte finns i Mariestad, har tagit beslut om att enbart ha tidsbokade besök.

Kunder rasar mot sommarstängd bank: ”Det är en usel service”

Artikeltaggar

ApparBankerEkonomiEssungaGöteneHandelsbankenHjoLänsförsäkringar BankMariestadMullsjöNordeaSEBServiceSkaraborgSkövdeSparbanken LidköpingSwedbankTibroTidaholmVästerlånggatan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.