Hoppa till huvudinnehållet

M, KD, C och L går i opposition – Brännberg lämnar sin plats som regionråd

Publicerad:
Pär Lundqvist (L), Cecilia Andersson (C), Lars Holmin (M) och Stefan Svensson (KD).
Pär Lundqvist (L), Cecilia Andersson (C), Lars Holmin (M) och Stefan Svensson (KD). Foto: Max Törnqvist

Under onsdagen stod det klart att Conny Brännberg (KD) lämnar över sin plats som regionråd till partikamraten Stefan Svensson (KD). Även Pär Johnson (L) från Lidköping får inte heller någon post som regionråd i oppositionen.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna väljer att gå i gemensam opposition i Västra Götalandsregionen – fortsatt under namnet GrönBlå Samverkan. Detta sker i samband med regionfullmäktiges sammanträde den 25:e oktober.

Därmed kan ett rödgrönt minoritetsstyre, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, tillträda. Det innebär även att Conny Brännberg (KD) missar sin regionrådspost. Partikamraten, Stefan Svensson från Alingsås, blir istället nytt regionråd.

Tidningen har tidigare rapporterat om att Svensson nominerats av partiet.

Conny Brännberg (KD) siktar på riksdagen: ”Mina chanser är rätt goda”

– Genom att de borgerliga partierna sluter upp tillsammans, vid maktskiftet i regionen, skapas förutsättningar för en stark och konstruktiv opposition, säger Stefan Svensson (KD) i ett pressmeddelande under onsdagen.

Samtidigt beslutades det att Pär Lundqvist (L) tar liberalernas plats.

– Liberalerna går i opposition. Vi kommer vara en tuff men konstruktiv liberal kraft i regionfullmäktige. Det är ett arbete som vi kommer göra i samverkan. Vi kommer driva på för fortsatta satsningar på primärvården, reformer som ökar friheten för fler och skapa goda förutsättningar för regionens personal. Västra Götaland får inte kantra i vänsterdiket, säger Pär Lundqvist, tillträdande regionråd för Liberalerna.

Artikeltaggar

Cecilia AnderssonCenterpartietConny BrännbergIshockeyKristdemokraternaLiberalernaLidköpingMiljöpartietModeraternaNöje/KulturPär JohnsonPär LundqvistPolitikPressmeddelandeSocialdemokraternaTidningarVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.