Hoppa till huvudinnehållet

Dyrt när vätgasproduktionen står stilla: ”Vi köper in gas”

Publicerad:
Just nu produceras ingen vätgas i Mariestad. I stället tvingas kommunen köpa in gas, något som hittills i år kostat över två miljoner kronor. Foto: Charlotte Ferneman

Ända sedan i mars har vätgasproduktionen i Mariestad stått stilla. I väntan på reservdelar får Vänerenergi köpa in gas till tankstationen. Det har hittills kostat över två miljoner kronor.

Det var den 25 mars som en läcka uppstod vid vätgasanläggningen i Haggården. Stora delar av området stängdes av medan gasen ventilerades ut. När man kunnat blåsa faran över konstaterades en skada på produktionsanläggningen. En del av ett elektrolysör, som är en nödvändig del i processen att skapa vätgas, hade gått sönder.

– Det är en del som behöver repareras, men vi vet inte i dagsläget när det kan ske, förklarar Rolf Åkesson, vd för det kommunala bolaget Vänerenergi, som sköter driften av anläggningen.

Först behövs reservdelar och de tillverkas av ett danskt bolag. Men väntetiden är lång och något leveransdatum har Vänerenergi inte fått.

– Vi vet inte när delarna kommer, säger Rolf Åkesson.

Rolf Åkesson, vd på Vänerenergi, vet inte när de saknade reservdelarna dyker upp.
Rolf Åkesson, vd på Vänerenergi, vet inte när de saknade reservdelarna dyker upp. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Detsamma gäller för utrustningen som kommunen väntar på till vätgasförskolan i Krontorp. Elektrolysör är beställda från Danmark och installationsdatumet har flyttats fram flera gånger. Under tiden värms systemet upp med bergvärme.

Till tankstationen måste gas köpas in. Det kostar mycket pengar. Enligt en uppskattning av Rolf Åkesson kan det handla om uppåt 2,5 miljoner kronor, minus kostnader för underhåll.

Kostnaden för detta belastar i huvudsak kommunen då de flesta bilar som tankas på stationen är kommunens egna.

Nu försöker kommunen och Vänerenergi få klarhet i när de eftersökta delarna från Danmark kan dyka upp.

”Vi forskar vidare i vart vi befinner oss och återkommer”, hälsar kommunens stabschef Per Garenius via mejl.

Så tänker partierna om kommunens satsning på vätgasAbrahamsson om resan: ”Utan vätgasen hade vi inte fått Volvos etablering”Efter vätgasläckan: Vänerenergi tvingas till dyr lösningVätgasförskolan som saknar vätgas: ”Vet inte när den kan börja användas”

Artikeltaggar

BergvärmeDanmarkMariestadMariestads kommunMiljöPer GareniusRolf ÅkessonVänerenergiVätgas

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.