Hoppa till huvudinnehållet

Domstol upphäver beslutet om flygplatsens nedläggning

Publicerad:
Förvaltningsrätten i Jönköping upphäver kommunfullmäktiges beslut om att lägga ned Skövde flygplats.
Förvaltningsrätten i Jönköping upphäver kommunfullmäktiges beslut om att lägga ned Skövde flygplats. Foto: Roland Svensson

Skövde kommun gjorde fel när beslutet om att lägga ned flygplatsen togs i september förra året. Det anser Förvaltningsrätten i Jönköping som upphäver kommunfullmäktiges beslut. Nu måste kommunen ta om beslutet för att det ska bli giltigt.

Det framgår av den dom som meddelats i veckan. Två privatpersoner överklagade beslutet som togs av i kommunfullmäktige den 27 september. En av dom är Skövdebon Jörgen Eliasson som begärde en laglighetsprövning av beslutet. Eliasson menade att kommunen inte fullgjort beredningskravet och att beslutsunderlaget var otillräckligt.

Nu visar det sig att förvaltningsrätten ger honom rätt. I domen skriver domstolen att kommunstyrelsen borde ha hört samhällsbyggnadsberedningen och att kommunfullmäktiges beslut därför är olagligt och ska upphävas.

Beslutet som fullmäktige tog innebar att flygplatsen skulle läggas ned och marken ställas om till verksamhetsområde för en eventuell batterifabrik. Flygplatsen har därefter stängts samtidigt som flygare och Skövde Motorflygklubb fortsatt med starka protester mot beslutet.

Nu får motståndarna rätt, men vilka praktiska konsekvenser domen får återstår att se.

Domen innebär inte att det var fel att ställa om flygplatsen till industrimark. Däremot togs beslutet på ett felaktigt sätt. Därmed måste beslutet tas om för att det ska bli giltigt. Kommunen kan också välja att överklaga.

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättFlygplatserJönköpingKommunfullmäktigeÖverklagandenPolitikSkövdeSkövde flygplatsSkövde kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.