Hoppa till huvudinnehållet

Klimatkompisar firade med dans och kalas: ”Viktigt att inte slänga plast ute”

Publicerad:
Prismaskolan firade med Klimatkompiskalas i sitt klassrum. Under en månad har de lärt sig om plastens påverkan på miljön samt återvunnit och återanvänt plast.
Prismaskolan firade med Klimatkompiskalas i sitt klassrum. Under en månad har de lärt sig om plastens påverkan på miljön samt återvunnit och återanvänt plast. Foto: Charlotte Ferneman

Med en dans, skräpplockning och lite hjälp av programledaren Farah Abadi har årskurs tre på Prismaskolan lärt sig var plastskräp hör hemma.

– Vi har lärt oss att det är viktigt att inte slänga plast ute för djurens och naturens skull, säger eleven Klara.

På onsdagen firade årskurs tre på Prismaskolan och hade ett Klimatkompiskalas. Det var finalen på en månad med Klimatkompis – den stora plastutmaningen.

Barnen hade laddat upp med fika innan och var taggade för livesändningen med Farah Abadi.

– Nu!, utropade eleverna när sändningen gick igång och programledaren hälsade alla klasser välkomna till Klimatkompiskalaset.

Under en månads tid har barnen lärt sig om miljö, återvinning och återanvändning av plast. Nu vet de vad mikroplast är och varför de mycket små plastpartiklarna är dåliga för naturen.

– Mikroplast finns både på Mount Everest och i de djupaste hav, säger eleverna Klara och Isak.

Årskurs tre på Prismaskolan är klimatkompisar och har lärt sig dansen som hör till.
Årskurs tre på Prismaskolan är klimatkompisar och har lärt sig dansen som hör till. Foto: Charlotte Ferneman

Innan dess fick de medaljer av läraren Pauline Käll och kunde stolt visa upp att de utfört uppdragen spanaren, spåraren och förändraren. Då har tredjeklassarna räknat hur många plastprodukter som går att återanvända, samlat plastskräp i naturen och återvunnit det och till sist komma på förändringar som de själva kan göra i hur plast används.

Ska ha bytesloppis

Alice och Klara tillhör en grupp som planerar en bytesloppis.

– Det är ingen vanlig loppis, för det är inga pengar med. Man tar emot saker och byter, det blir återbruk och återanvändning, berättar de.

Alice, Svea, Klara, Freja, Isak och Christos ska ha bytesloppis och skräpplockardagar. De visar stolt upp diplomet klassen fått och sina Klimatkompis-medaljer.
Alice, Svea, Klara, Freja, Isak och Christos ska ha bytesloppis och skräpplockardagar. De visar stolt upp diplomet klassen fått och sina Klimatkompis-medaljer. Foto: Charlotte Ferneman

Några andra grupper i klassen ska fortsätta att plocka skräp i naturen. De har skapat chatgrupper på Snapchat och sms och skriver när de går ut.

– Vi ska göra det minst tre gånger i månaden, säger Freja.

Skräpet ska sedan återvinnas. Klassen har också samlat skräp på några lektioner och då hittat märkliga saker som folk slängt.

Klara har koll på plast nu och tycker att det är bättre att göra saker i andra material där det går.
Klara har koll på plast nu och tycker att det är bättre att göra saker i andra material där det går. Foto: Charlotte Ferneman

På frågan om det konstigaste svarar de unisont ett par kalsonger, men det är inte det enda.

– Vi hittade något grönt på marken, det var en stor plastbit som var nedgrävd, säger Klara.

Några av klasskompisarna hittade en burk med magnesiumtabletter.

Innan kalaset har klassen arbetat i en månad med plastutmaningen och lärt sig om plastens påverkan på miljön. Enligt en plastexpert som medverkade i livesändningen tror man att det tar 400 år för en blöja att brytas om den slängs i skogen.

Plockade skräp på rast

Totalt deltog 1300 klasser i årskurs tre och över 30000 elever i höstens omgång av Klimatkompis, ett pedagogiskt koncept som Utbildningsradion tagit fram.

Prismaskolans tredjeklassare hade sett fram emot Klimatkompiskalaset och skapade feststämning i klassrummet.
Prismaskolans tredjeklassare hade sett fram emot Klimatkompiskalaset och skapade feststämning i klassrummet. Foto: Charlotte Ferneman

Läraren Pauline Käll rekommenderar fler skolklasser att anmäla sig till Klimatkompis nästa år.

– Min klass har varit jättetaggade och frågade mig om de fick plocka skräp på rasten. Det var klart att de fick det.

Nog gick det hem bland barnen. I slutet av livesändningen dansade flera av dem Klimatkompisdansen på klassrumsborden.

Som final på kalaset ställde sig flera av eleverna upp och dansade Klimatkompisdansen på borden.
Som final på kalaset ställde sig flera av eleverna upp och dansade Klimatkompisdansen på borden. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

ÅtervinningBarnFarah AbadiMiljöMount EverestNaturPrismaskolanSjöar och havSkola och utbildningSveriges Utbildningsradio

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.