Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Trädfaddrar bidrar till att bevara Göta kanals allé: ”Hjältar”

Publicerad:
Elvi Widén och hennes två systrar skänkt ett träd till allén utmed Göta kanal. Hon hjälpte till att plantera ihop med sina barn och anställda på Samhall som sköter träden.
Elvi Widén och hennes två systrar skänkt ett träd till allén utmed Göta kanal. Hon hjälpte till att plantera ihop med sina barn och anställda på Samhall som sköter träden. Foto: Klara Niggol

På torsdagen planterades 35 nya lönnar utmed Göta kanal i en ceremoni för trädfaddrar vid Riksberg. Flera av träden var till minne av nära och kära.

– Det finns ett stort intresse att ge bort ett träd som gåva, säger Roger Altsäter, kanalbolagets vd.

Ett av sällskapen som samlats vid Riksberg var fyra generationer som planterade ett minnesträd.

– Min svåger i München skänkte trädet till minne av min mamma som gick bort i somras, säger Marie Ekberg, som hade sällskap av sin pappa, make, söner och barnbarnet Sam.

De började med att fika och skulle sedan plantera trädet.

– Det känns jättefint att göra, säger Marie Ekberg.

Fyra generationer samlades för att plantera ett träd till minne av en fru, mor, mormor och gammelmormor. Edvin Ekberg, Marie Ekberg, Viktor Ekberg, Conny Andreasson, Mikael Ekberg och Sam Ekberg von Rosen (i barnvagnen).
Fyra generationer samlades för att plantera ett träd till minne av en fru, mor, mormor och gammelmormor. Edvin Ekberg, Marie Ekberg, Viktor Ekberg, Conny Andreasson, Mikael Ekberg och Sam Ekberg von Rosen (i barnvagnen). Foto: Klara Niggol

Hon bor i Karlskoga med sin familj och hennes pappa Conny bor i Östra Frölunda, så på somrarna möts de halvvägs vid Göta kanal. Kommande somrar kan de cykla utmed kanalen och se lönnen.

Viktig allé

Under ceremonin förklarade Henrik Pettersson, fastighetschef på Göta kanalbolaget, vilken funktion kanalens trädalléer har.

– Förr drogs båtarna av oxar och hästar. Det kunde bli varmt för dem, då planterades alléerna för skugga och en drägligare miljö.

Henrik Pettersson, fastighetschef på Göta kanalbolaget, ansvarar även för trädallén. Han berättade att de flesta träden utmed kanalen är ädellövträd, som ask, alm, bok, ek, lind och lönn. Med på bild är även Kajsa Person, säsongskoordinator på Kanalbolaget.
Henrik Pettersson, fastighetschef på Göta kanalbolaget, ansvarar även för trädallén. Han berättade att de flesta träden utmed kanalen är ädellövträd, som ask, alm, bok, ek, lind och lönn. Med på bild är även Kajsa Person, säsongskoordinator på Kanalbolaget. Foto: Klara Niggol

Trädrötterna stöttar även upp kanalbanken och förhindrar den från att rasa. Från början var det 16 000 träd, men nu finns det luckor i alléraderna och på vissa sträckor.

– Storm, ålder och sjukdomar har gjort att träden dött av, säger Henrik Pettersson.

För 20 år sedan tog man då hjälp av allmänheten som kan bli trädfaddrar, vilket har blivit uppskattat. På torsdagen planterades 35 lönnar lönnar, ett flertal vid Riksberg men även några i Lyrestad och Hajstorp. Dagen innan planterades det även träd på östgötasidan.

Åse Widén, Elvi Widén, Jörgen Widén och Vera Bengtsson planterade trädet som Elvi, Vera och deras syster Gun-Britt Gustafsson skänkt ihop.
Åse Widén, Elvi Widén, Jörgen Widén och Vera Bengtsson planterade trädet som Elvi, Vera och deras syster Gun-Britt Gustafsson skänkt ihop. Foto: Klara Niggol

Systrarna Vera Börjesson, Elvi Widén och Gun-Britt Gustafsson hade tillsammans skänkt ett träd. Elvis barn Åse och Jörgen hjälpte till med att plantera den.

– Vi har ett träd vid Vassbacken som är tillägnat mor och far. Vi hade tankar på att plantera ett till för vi hat haft mycket med Göta kanal att göra, säger Vera och Elvi som var på plats. Systern Gun-Britt bor på Öland och kunde därför inte vara med.

Systrarnas gåva

Det nya trädet lär de kolla till då och då. De brukar titta till sitt träd i Vassbacken.

– Vi kollade på det senast nu i september, säger Vera Börjesson.

Janne Moberg och Pelle Skårstedt planterar ett träd som är till minne av en kollega som gått bort. De är skeppare på båtar som går på Göta kanal och besättningen har skänkt pengar till tre träd.
Janne Moberg och Pelle Skårstedt planterar ett träd som är till minne av en kollega som gått bort. De är skeppare på båtar som går på Göta kanal och besättningen har skänkt pengar till tre träd. Foto: Klara Niggol

En bit bort skyfflade Pelle Skårstedt, Janne Moberg och Amanda Hessle jord och skulle plantera tre träd. De är skeppare på bland annat m/s Marianne samt guide på Göta kanal.

– Vi planterar till minne av en kollega. Besättningen har lagt ut pengar till till träden, berättar de.

Roger Altsäter tackade alla trädfaddrar som gjort en insats för att bevara Göta kanal och dess allé. Under ceremonin lästes alla namn upp.
Roger Altsäter tackade alla trädfaddrar som gjort en insats för att bevara Göta kanal och dess allé. Under ceremonin lästes alla namn upp. Foto: Klara Niggol

Enligt Göta kanalbolagets vd Roger Altsäter är det populärt att ge bort ett träd som gåva eller till minne av någon. Varje höst har de en ceremoni där faddrarna bjuds in och får hjälpa till att plantera träden.

– De hjälper till att bevara allén utmed Göta kanal, de är lite som hjältar för oss.

Därför avslutades ceremonin med en kanonsalut.

Egentligen får en fadder inget ett särskilt träd, utan bidrar till en viss sträcka av allén. Men många vill ändå ha ett särskilt träd att kolla till då och då och kanske klappa på. Oavsett hamnar trädfaddrarna i historieböckerna.

– Alla som skänker nämns i årsboken, säger Roger Altsäter.

Tänt vare här! Henrik Pettersson antänder laddningen i kanonen.
Tänt vare här! Henrik Pettersson antänder laddningen i kanonen. Foto: Klara Niggol
I samband med trädplanteringsceremonin bjöds det också på fika att värma sig med.
I samband med trädplanteringsceremonin bjöds det också på fika att värma sig med. Foto: Klara Niggol

Artikeltaggar

GåvorNyheterRoger AltsäterSamhallTörebodaTrädgårdVassbacken

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.