Hoppa till huvudinnehållet

Psalmböckerna tog slut när Halnaborna sjöng läsarsånger

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Maria Johnson och Karin Långström körade och Per-Anders Skagerstam ledde allsången i Halna bygdegård på onsdagskvällen.
Maria Johnson och Karin Långström körade och Per-Anders Skagerstam ledde allsången i Halna bygdegård på onsdagskvällen. Foto: Malin Bring

Läsarsångskvällen i Halna med Per-Anders Skagerstam och vänner drog fullsatt bygdegård. Publiken fick solidariskt dela på psalmböckerna, men kaffet och fikabrödet räckte till alla.

”Läsarsånger” är ett ganska vitt begrepp, som brukar syfta på lite äldre andliga sånger. Förr sjöngs de oftast i frikyrkliga kretsar, men numera är man inte så noga med hur gamla sångerna är eller vem som sjunger dem.

Att paradnummer som till exempel Oh hur saligt att få vandra och Barnatro är populära framgick tydligt av allsångstunden i Halna, som arrangerats med gemensamma krafter av Töreboda pastorat och Bygdegårdsföreningen. Per-Anders Skagerstam ledde sången, med köruppbackning och delvis solosång av pastoratets Maria Johnson och Karin Långström.

Per-Anders Skagerstam ledde läsarsången med säker hand och stämma. -Går sångerna för högt? Det beror i så fall på att jag är tenor, förklarade han, men publiken hade inga svårigheter att hänga med.
Per-Anders Skagerstam ledde läsarsången med säker hand och stämma. -Går sångerna för högt? Det beror i så fall på att jag är tenor, förklarade han, men publiken hade inga svårigheter att hänga med. Foto: Malin Bring

Allsångspubliken bestod inte bara av Halnabor; besökare från både Töreboda, Mariestad och till och med Böja sågs bland borden. Det var strykande åtgång på psalmböcker och sångblad, fötter sågs vicka i takt och sången fyllde salen i bygdegården på det mest entusiastiska och övertygande vis.

I pausen bjöd Bygdegårdsföreningen på kaffe och hembakt, som var så rikligt tilltaget att det slog tillgången på psalmböcker med hästlängder.

Artikeltaggar

AllsångFrikyrkorHalnaMaria JohnsonMariestadMusikSångTörebodaTöreboda pastorat

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.