Hoppa till huvudinnehållet

Här är laget som ska styra Mariestads kommun – han blir nytt kommunalråd

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Här är gänget som föreslås styra Mariestad: Johan Abrahamsson, Henrik Andersson, Karin Reboli, Göte Andersson, Malin Olsson Lundqvist, Anette Karlsson, Richard Thorell, Sara Swahnström, Olov Bergström, Yvonne Gogolin, Anders Bredelius.
Här är gänget som föreslås styra Mariestad: Johan Abrahamsson, Henrik Andersson, Karin Reboli, Göte Andersson, Malin Olsson Lundqvist, Anette Karlsson, Richard Thorell, Sara Swahnström, Olov Bergström, Yvonne Gogolin, Anders Bredelius. Foto: Jenny Åberg

Moderaternas kandidater till alla tunga poster i kommunen har valts ut. Entreprenören Henrik Andersson föreslås bli nytt kommunalråd och blir därmed parhäst med kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson.

I valet ökade stödet för Moderaterna i Mariestad. Framgången innebär att partiet nästan kan bemanna alla ordförandeposter i kommunen själv.

Därmed får flera centerpartister maka på sig. I fullmäktige tar Karin Reboli (M) över ordförandeklubban efter Jan Wahn (C). Hennes partikamrat Göte Andersson blir vice ordförande.

– Det är ett ärofyllt uppdrag. Jag och Göte kommer att göra detta som ett lag. Vi ska vara hela fullmäktiges ledare, det är viktigt för mig. Och att det hålls en bra ton på mötena, säger Karin Reboli, som under den gångna mandatperioden varit ledamot i fullmäktige, utbildningsnämnden och socialnämnden.

Karin Reboli föreslås bli ny ordförande i kommunfullmäktige.
Karin Reboli föreslås bli ny ordförande i kommunfullmäktige. Foto: Charlotte Ferneman

I kommunstyrelsen behåller Johan Abrahamsson ordförandeposten medan Henrik Andersson blir vice ordförande. Han ersätter Anders Karlsson (C).

– Det är väldigt roligt att bli nominerad. Jag brinner för att utveckla kommunen och Mariestad kommer alltid att vara i fokus för mina beslut, säger Henrik Andersson, som till vardags arbetar i entreprenadbranschen samt med event genom sitt företag Nöjeslokalen.

Hans politiska karriär inleddes 2018 när han valdes in i fullmäktige för Mariestadspartiet. Två år senare blev han politisk vilde och numera tillhör han Moderaterna.

– Jag är entreprenör och gillar utveckling. Jag vill vara konstruktiv och tycker om att utmana.

Blir det någon skillnad nu när du kliver in i ställer för Anders Karlsson?

– Ja och nej. Den stora skillnaden blir att Johan (Abrahamsson, reds anm) kan lägga fokus på det han kan och vill, som etableringen av batterifabriken, medan jag täcker upp där bakom. Men vi kommer förstås att ha ett tajt samarbete.

Entreprenören Henrik Andersson nomineras av Moderaterna till vice ordförande i kommunstyrelsen och den tredje kommunalrådsposten.
Entreprenören Henrik Andersson nomineras av Moderaterna till vice ordförande i kommunstyrelsen och den tredje kommunalrådsposten. Foto: Klara Niggol/Arkiv

Förändringen i den politiska toppen innebär också att det blir idel moderater på majoritetens tre platser i kommunstyrelsens arbetsutskott. Där får Johan och Henrik sällskap av Malin Olsson Lundqvist.

– Jag är helt ny i politiken och har mycket att lära, men jag känner mig superinspirerad, säger landsbygdsutvecklaren från Ullervad.

Hon föreslås även bli ordförande i folkhälsorådet samt i kultur- och fritidsberedningen.

– Jag hoppas kunna blåsa liv och energi i det utifrån ett brukarperspektiv och vill få områdena att gå i takt med varandra, säger Malin Olsson Lundqvist.

Sara Swahnström, som arbetar med strategier kopplade till e-handel, ska leda den nya äldre- och omsorgsnämnden.
Sara Swahnström, som arbetar med strategier kopplade till e-handel, ska leda den nya äldre- och omsorgsnämnden. Foto: Charlotte Ferneman

En annan person som gör comeback i Mariestadspolitiken är Sara Swahnström. Hon får nu förtroendet att leda den nya äldre- och omsorgsnämnden, som skapas när socialnämnden vid årsskiftet delas i tu.

– Jag ser på uppdraget med stor ödmjukhet och respekt. Det är en stor utmaning. Jag vill verkligen förändra och framför allt vill jag att politiker och personal ska förstå varandra, säger hon och konstaterar att det blir lättare för nämnden att prioritera om ledamöterna förstår personalens situation och det dagliga arbetet.

– Förändring kommer inte att ske över en natt, men det finns saker som vi kan besluta om direkt som gör skillnad, fortsätter hon.

Vad har du för erfarenheter av äldreomsorg?

– Jag har många kompisar som arbetar på särskilda boenden och inom hemvården. Mina morföräldrar har hemtjänst och bor på äldreboende.

Det finns också flera veteraner i Moderaternas lag. Anette Karlsson och Richard Thorell behåller sina uppdrag som ordföranden för utbildnings- respektive socialnämnden, Anders Bredelius fortsätter som ordförande i valnämnden och blir vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

I de kommunala bolagen kommer styrelsearbetet att ledas av två erfarna personer, Yvonne Gogolin är ny ordförande för Vänerenergi och Olov Bergström för Mariehus.

Moderatledaren Johan Abrahamsson är nöjd med den mix av personerna som nu kommer att leda arbetet i kommunens nämnder och styrelser.
Moderatledaren Johan Abrahamsson är nöjd med den mix av personerna som nu kommer att leda arbetet i kommunens nämnder och styrelser. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Moderaternas ordförande Johan Abrahamsson är nöjd med laguppställningen.

– Det är en mix av erfarna och nya som andas framtid och tilltro. Nu kommer vi att lägga kraft på de mjukare frågorna och det här är politiker som vi tror kan förverkliga det, säger han, men medger att några är oprövade kort.

– Vi kommer att stötta dem. Det finns flera i partiet som arbetar som mentorer och vi har tjänstemän i kommunen som kommer att hjälpa till. Jag är inte det minsta nervös. Alla har en viss erfarenhet och professionalitet i sitt yrke. Jag är helt trygg i att det här är det bästa lag vi kan ha för Mariestad och för att ta hand om de utmaningar vi står inför.

Moderaterna har erbjudit Sven-Inge Eriksson (KD) att fortsätta som ordförande i den tekniska nämnden.
Moderaterna har erbjudit Sven-Inge Eriksson (KD) att fortsätta som ordförande i den tekniska nämnden. Foto: Charlotte Ferneman

Moderaterna kommer nu att styra Mariestad i minoritet och ämnar, enligt Johan Abrahamsson, söka samförstånd med alla de andra partierna. Tack vare en överenskommelse om stöd från Centerpartiet och Kristdemokraterna behöver moderaterna dock inte oroa sig för att inte få igenom sina förslag.

– På så sätt får vi en indirekt majoritet. Samtidigt är det viktigt att C och KD profilerar sig. De måste växa i nästa val för att vi ska ha kvar den borgerliga majoriteten i Mariestad, förklarar Johan Abrahamsson.

Därmed är de tidigare allianskollegorna fria att lägga fram egna förslag, men får samtidigt lämna ifrån sig den politiska makten. Med ett undantag. Moderaterna vill att Sven-Inge Eriksson (KD) fortsätter som ordförande i den tekniska nämnden.

Vilken skillnad kommer det nya styret innebära?

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete med KD, C och L, men de måste växa för att vi ska få mer jämvikt i Mariestad. Därför har vi gjort den här lösningen. Vi kommer att vara mer ute i verksamheten och lyssna, eftersom vi märker att informationen stannar på vägen. Vi vill veta vad cheferna och vad personalen på golvet vill. Vi ska vara mer synliga för att kunna fatta rätt beslut, säger Johan Abrahamsson.

Vad är prio ett nu?

– Budgeten. Med det läge vi har just nu finns en hel del utmaningar. Hela Sverige blöder med ökade pensionskostnader, inflation, arbetslöshet och så vidare. Det kommer att bli en utmaning att sätta en budget. All vaken tid går till det.

Fotnot: På måndag kväll sker kommunfullmäktige det formella valet av presidium (ordförande, förste vice och andre vice ordförande), valberedning och ledamöter i kommunstyrelsen. Fullmäktige kommer senare i år även att utse ledamöter i de andra nämnderna, som börjar sitt arbete den 1 januari.

Mariestads nya styre

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd: Johan Abrahamsson

Kommunstyrelsens förste vice ordförande: Henrik Andersson

Kommunfullmäktiges ordförande: Karin Reboli

Kommunfullmäktiges vice ordförande: Göte Andersson

Ordförande utbildningsnämnden, ledamot kommunstyrelsen: Anette Karlsson

Ordförande äldre- och omsorgsnämnden, ledamot kommunstyrelsen: Sara Swahnström

Ordförande socialnämnden, ordförande överförmyndarnämnden, ledamot kommunstyrelsen: Richard Thorell

Ordförande valnämnden och valberedningen, vice ordförande miljö- och byggnadsnämnden, ersättare i kommunstyrelsen: Anders Bredelius

Ordförande kultur och fritidsberedningen, ordförande folkhälsorådet, ledamot kommunstyrelsen: Malin Olsson Lundqvist

Ordförande Mariehus: Olov Bergström (redan vald)

Ordförande Vänerenergi: Yvonne Gogolin (redan vald)

Läs också

Artikeltaggar

CenterpartietGöte AnderssonHenrik AnderssonJohan AbrahamssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMariehusMariestadModeraternaNämnderPolitikPolitiska system och ideologierUllervadVal 2022Vänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.