Hoppa till huvudinnehållet

Bois förlorade svängigt derby inför storpublik: ”Kändes som vi var rädda”

Publicerad:
Isac Ohlsson hade det tungt i sitt första Skaraborgsderby. Borta mot Skövde IK fick Boismålvakten se sig passerad av sex puckar när Bois förlorade med 5–7.
Isac Ohlsson hade det tungt i sitt första Skaraborgsderby. Borta mot Skövde IK fick Boismålvakten se sig passerad av sex puckar när Bois förlorade med 5–7. Foto: Anton Gustavsson

Hela havet stormar, öppna spjäll eller raggar-hockey – kalla det vad du vill.

Säsongens första Skaraborgsderby innehöll hela tolv mål, men trots att man haft ledningen tre gånger om i matchen förlorade Mariestad Bois borta mot Skövde IK.

– Det kändes som vi var rädda att spela, vi kom inte alls ut som vi ville, säger en besviken tvåmålsskytt i form av Oscar Tellström.

0–1, 2–1, 2–3, 4–3, 4–5 och 6–5.

Sex gånger turades Mariestad Bois och Skövde IK om att ha ledningen i säsongens första ”Slaget om Skaraborg”. I vad som förmodligen är det svängigaste Skaraborgsderbyt någonsin stod Skövde, inför 3 057 åskådare, i slutändan som segrare med 7–5.

Oscar Tellström (mitten) blev tvåmålsskytt i sitt första derby för Mariestad Bois, men det hjälpte inte till några poäng.
Oscar Tellström (mitten) blev tvåmålsskytt i sitt första derby för Mariestad Bois, men det hjälpte inte till några poäng. Foto: Anton Gustavsson

– Det är surt, riktigt surt. Vi gick ner oss totalt i den tredje perioden och så vi spelade där går det inte att göra, säger Oscar Tellström kort efter söndagens match.

Snabb vändning – igen

Ja, för i det sanslösa målkalaset i Billingehov var det i den sista perioden allting avgjordes. Mariestad Bois 5–4-ledning efter två perioder var bara tre minuter in i den sista akten förvandlad till underläge 5–6.

Boiskaptenen kritisk efter defensiva kollapsen: ”Får inte hända”

– Det kändes bra att ha ledningen inför sista perioden, men det syntes där lite hur hela kvällen var. När vi skulle slå vakt och vara noggranna gjorde i stället Skövde mål i första bytet. Bara någon minut senare small det igen. Vi spelade med för hög risk matchen igenom, säger tränaren Andreas Appelgren.

I ett annars väldigt snällt derby fanns det såklart stunder där det brann till. Här Axel Abrahamsson (i rött) och Otto Henell.
I ett annars väldigt snällt derby fanns det såklart stunder där det brann till. Här Axel Abrahamsson (i rött) och Otto Henell. Foto: Anton Gustavsson

Att det var två lag som spelade med för hög risk rådde det inget tvivel om. Flera av de totalt tolv målen föranleddes av individuella misstag och matchens höga tempo såg ut att bli för mycket för en del spelare.

– Rent generellt var det för svaga insatser på baklängesmålen. Ett tag spelade vi huvudlöst och tappade konceptet helt, säger Appelgren.

”Inte godkänt”

Några som inte tappade konceptet, åtminstone inte offensivt, var Mariestad Bois förstakedja. Firma Jesper Lindén, Oscar Tellström och Lucas Larsson låg bakom samtliga fyra bortamål som gjordes i spel fem mot fem.

– Det var förstakedjan plus powerplay som gjorde våra mål. Det är inte godkänt. De andra måste hjälpa till med någonting, säger Appelgren och fortsätter:

Redan efter tolv sekunder i den första perioden gjorde Jesper Lindén 1–0 till Mariestad Bois. Det blev startskottet på en sanslös målkavalkad.
Redan efter tolv sekunder i den första perioden gjorde Jesper Lindén 1–0 till Mariestad Bois. Det blev startskottet på en sanslös målkavalkad. Foto: Anton Gustavsson

– Gör man fem mål på bortaplan ska man vinna, men det gjorde vi inte. Samtidigt förtjänade vi inte att vinna när vi inte spelade bättre försvarsspel än såhär.

Nej, Bois försvarsspel var rejält skakigt matchen igenom och när bortalaget skulle forcera för en kvittering i slutskedet svek även offensiven.

– Vi fick ingenting att stämma. Enligt skottstatistiken fick vi bara i väg tre skott på mål i den sista perioden och det är för dåligt när vi ska forcera. Samtidigt släppte vi in sju mål på totalt 17 skott, det håller inte, säger Appelgren.

Blickar framåt

Oscar Tellström var enig med sin tränare att den defensiva insatsen inte var något att hänga i granen.

– Släpper du in sju mål brukar du oftast förlora ishockeymatcher. Det ska inte ske, speciellt inte i ett derby.

Anton Blomberg fick lämna sin gamla hemmaarena utan poäng för varken laget eller egen del.
Anton Blomberg fick lämna sin gamla hemmaarena utan poäng för varken laget eller egen del. Foto: Anton Gustavsson

Det var ditt första Skaraborgsderby, hur var det?

– Det var kul. Det var mycket folk och heta känslor. Jag älskar att spela de här matcherna, men nu är känslan bara skit. Som tur är kommer det ett till derby snart. Det ska bli kul att möta Skövde i vår hemmaborg, avslutar Oscar Tellström.

Mål, Bois: Jesper Lindén 2, Oscar Tellström 2, Jesper Broeng.

Stjärnligan

Tre stjärnor:

Jesper Lindén. Två mål och Bois stora härförare. Går i bräschen både offensivt och defensivt.

Två stjärnor:

Oscar Tellström. Tvåmålsskytt. Ett ständigt hot framåt som skapade mycket med sin fart.

En stjärna:

Simon Niska. 18 år och derbydebut, men visade prov på både lugn och finess.

Matchfakta

Skövde–Mariestad 7–5

(2–2, 2–3, 3–0)

Period 1: 0–1 (00.12) Jesper Lindén (Manne Håkansson, Jesper Broeng), 1–1 (1.19) Lukas Smith (Jesper Emanuelsson), 2–1 (6.48) Jesper Emanuelsson (Oscar Johnsson, Adam Thilander) spel fem mot fyra, 2–2 (10.55) Jesper Lindén (Oscar Tellström, Lucas Larsson).

Skott: 3–11.

Utv. SIK: 1x2 min, Bois: 2x2 min.

Period 2: 2–3 (7.07) Jesper Broeng (Jesper Lindén) spel fem mot fyra, 3–3 (9.38) Anton Lundmark (Lukas Smith, Adam Thilander), 4–3 (11.06) Joshua Laframboise (Alexander Ternblad, Jonathan Ström), 4–4 (12.33) Oscar Tellström (Lucas Larsson, Carl-Johan Gustavsson), 4–5 (19.15) Oscar Tellström (Tobias Aronsson, Lucas Larsson).

Skott: 8–9.

Utv. SIK: 1x2 min, Bois: 1x2 min.

Period 3: 5–5 (00.29) Oscar Johnsson (Emil Smedberg, Adam Thilander), 6–5 (3.17) Emil Smedberg (Kristoffer Söder), 7–5 (18.45) Emil Smedberg (Kristoffer Söder) mål i tom bur.

Skott: 6–3, totalt: 17–23.

Utv. SIK: 1x2 min, Bois: 1x2 min.

Domare: Filip Granrud.

Publik: 3 057 (Billingehov).

Artikeltaggar

Andreas AppelgrenBillingehovHockeyettanIshockeyMariestad Bois HCOscar TellströmSkövde IK

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.