Hoppa till huvudinnehållet

16-åriga Ludvig vill ändra lagen: ”A-traktorer borde få köra i 45km/h”

Publicerad:
Ludvig Luukinen, 16, är inne på sin andra A-traktor. Den förra blev utsedd till Skaraborgs snyggaste A-traktor genom en tävling som radion anordnade.
Ludvig Luukinen, 16, är inne på sin andra A-traktor. Den förra blev utsedd till Skaraborgs snyggaste A-traktor genom en tävling som radion anordnade. Foto: Klara Niggol

Olyckor med A-traktorer ökar och Ludvig Luukinen tycker inte att det är konstigt.

– Det krävs nästan inget körkort alls för att få köra en A-traktor, säger han.

2020 ändrades lagstiftningen som gjorde det möjligt att göra om alla bilar, oavsett märke eller modell.

– Det blev mycket enklare att göra om en bil då och med tanke på hur många fler bilar som registrerats som A-traktor sedan dess, är det inte konstigt att det blir fler olyckor, säger Ludvig Luukinen, 16 år.

Han kör en svart Mercedes-Benz w211 årsmodell 2004. Fordonet på över 1,5 är omgjort till en A-traktor. Förutom triangeln på bakrutan och topphastigheten på 30 kilometer i timmen ser det ut som vilken bil som helst.

En stor skillnad mot förr är att de bilar som i dag görs om till A-traktorer ofta är utrustade med säkerhet som går i linje med svensk lagstiftning för personbil. Till exempel airbag och bälte.

Men det finns ingen lag för de som färdas i en A-traktor att ha bälte. Ludvig berättar att det sällan används.

– Det är väl ren lathet, säger han.

Vanligtvis drar han bältet bakom förarstolen och knäpper fast det för att inte bälteslarmet ska tjuta. Men när han kör på större vägar åker det på.

Det finns nu cirka 43 000 A-traktorer och Epa-traktorer registrerade i trafik, nästan dubbelt så många sedan 2019. Det är enligt Ludvig Luukinen en anledning till att fler olyckor sker.
Det finns nu cirka 43 000 A-traktorer och Epa-traktorer registrerade i trafik, nästan dubbelt så många sedan 2019. Det är enligt Ludvig Luukinen en anledning till att fler olyckor sker. Foto: Charlotte Ferneman

För låg hastighet

Tidigare bodde Ludvig i Lyrestad, men har nu flyttat in till Mariestad för att bo närmare skolan. När han pendlade sex mil om dagen och åkte på E20 kände han sig mer otrygg.

– Många trafikanter är hetsiga, ligger nära och gör farliga omkörningar. A-traktorer är långsamma, vi är i vägen det går inte att förneka det, men vi får ingen respekt alls.

Därför skulle Ludvig vilja se att reglerna för A-traktorer ses över.

– Jag skulle vilja se att hastigheten ökas till 45 kilometer i timmen. Det kommer innebära att fler inte känner ett behov av att trimma bilen. Det kommer också öka säkerheten på vägen, säger han.

Men det allra viktigaste tycker han är att det blir en annan sorts teori och uppkörning på trafikskolorna.

– Det krävs ju inte så mycket för att få framföra dem. Uppkörning på en moped och ett teoriprov och sen får man köra en hur stor A-traktor som helst. Det borde vara ett annat körkort på det.

Känner du oro över att det ska hända dig eller dina kompisar något?

– Jo men så är det, absolut. Vi har ingen respekt av andra i trafiken, det sker alltid att vi får farliga omkörningar och bilarna ligger så nära bakom som det går och trycker.

Vad gör man åt det?

– Det är bara att gilla läget, man vill inte vara i vägen, men finns det ingen annan väg att åka så måste man ta den vägen, berättar Ludvig Luukinen.

Ludvig Luukinen berättar att han förr blev stoppad av polisen ofta, men att det inte händer så ofta längre då de vet att det är han som kör bilen.
Ludvig Luukinen berättar att han förr blev stoppad av polisen ofta, men att det inte händer så ofta längre då de vet att det är han som kör bilen. Foto: Klara Niggol

Artikeltaggar

A-traktorBilburen ungdomKörkortLyrestadMariestadMercedes-BenzOlyckorSkaraborgTrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.