Hoppa till huvudinnehållet

Moderaterna tar över i Gullspångs fullmäktige

Publicerad:
Carina Gullberg (S) lämnar över ordförandeklubban till Maria Gustafsson (M). Till vänster ses Ann-Christin Erlandsson (S), som nu blir 2:e vice ordförande.
Carina Gullberg (S) lämnar över ordförandeklubban till Maria Gustafsson (M). Till vänster ses Ann-Christin Erlandsson (S), som nu blir 2:e vice ordförande. Foto: Per Claesson

Ett första steg i ett maktskifte i Gullspångs kommun har nu genomförts odramatiskt. Moderaterna har tagit över posten som ordförande i kommunfullmäktige.

Det nya kommunfullmäktige i Gullspång vars ledamöter valts in vid årets val sammanträdde för första gången på måndagskvällen.

Carina Gullberg (S), som varit kommunstyrelsens ordförande i kommunen de senaste 16 åren, höll till en början i ordförandeklubban när fullmäktige nu möttes. Det gjorde hon som som ålderspresident, vilket är den person som suttit längst i kommunfullmäktige.

Valresultatet redovisades som en punkt vid mötet och sedan valdes en valberedning. Efter en kort paus lämnade valberedningens nyvalda ordförande Victor Albertsson Tidestedt (M) förslaget till vilka som ska få ordförandeposterna i fullmäktige under den nya mandatperioden.

Det är nu tre kvinnor i fullmäktiges presidium: Ann-Christin Erlandsson (S), Kerstin Isaksson (M) och Maria Gustafsson (M). Till vänster ses kommundirektör Mats Öman och längst till höger ses kommunsekreterare Britt-Marie Nilsson.
Det är nu tre kvinnor i fullmäktiges presidium: Ann-Christin Erlandsson (S), Kerstin Isaksson (M) och Maria Gustafsson (M). Till vänster ses kommundirektör Mats Öman och längst till höger ses kommunsekreterare Britt-Marie Nilsson. Foto: Per Claesson

Förslaget var Maria Gustafsson (M) som ordförande, Kerstin Isaksson (M) som 1:e vice ordförande och Ann-Christin Erlandsson (S) som 2:e vice ordförande. Förslaget accepterades av fullmäktige utan någon begäran om votering.

Ann-Christin Erlandsson har varit ordförande under den gångna mandatperioden och Maria Gustafsson har varit 2:e vice ordförande, varför de två nu bytt position.

Carina Gullberg lämnade över klubban till Maria Gustafsson och önskade lycka till.

Maktskifte

Skiftet av ordförandeposterna ligger i linje med det som Moderaterna i förra veckan förklarade; att partiet lyckats samla stöd för ett maktskifte i Gullspångs kommun.

Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har uttryckt sitt stöd för maktskiftet. Tillsammans har dessa partier 17 mandat i Gullspångs kommunfullmäktige, där 16 röster innebär en majoritet.

Socialdemokraterna har förklarat att man som situationen ser ut går i opposition. Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och Centerpartiet har innan måndagen avvaktat med kommentarer.

  • Mycket folk i sessionssalen när det nya fullmäktige hade sitt första möte efter valet.
    Mycket folk i sessionssalen när det nya fullmäktige hade sitt första möte efter valet. Foto: Per Claesson
  • Namnlappar för ledamöterna.
    Namnlappar för ledamöterna. Foto: Per Claesson

Möte flyttat

Vid måndagens fullmäktige togs också ett beslut om att flytta mötesdag för nästa fullmäktigemöte, från 28 till 24 november. Detta för att undvika en krock med regionfullmäktige, där Björn Thodenius (M) och Carina Gullberg (S) är ledamöter.

Både Carina Gullberg och Björn Thodenius argumenterade i talarstolen för att flytta mötet, vilket också fullmäktige beslutade att göra. Det är vid detta möte som val till kommunstyrelse och nämnder kommer att göras.

Enligt Moderaternas plan för maktskifte ska då Björn Thodenius (M) väljas till ny ordförande för kommunstyrelsen.

Nytt styre för Gullspångs kommun – Moderaterna tar överPartierna som stödjer maktskiftet i GullspångSocialdemokraterna: ”Vi går i opposition”Avgörande första möte efter valet – på måndag möts nya fullmäktige i Gullspång

Artikeltaggar

Ann-Christin ErlandssonBjörn ThodeniusCarina GullbergGullspångGullspångs kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaLiberalernaMaria GustafssonModeraternaPolitikSverigedemokraternaVal 2022Valberedning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.