Hoppa till huvudinnehållet

Petra oroas över att unga dör i trafiken: ”Blir livsfarlig istället för livsviktig”

Publicerad:

NTF vill se tydligare regler för A-traktorer. De hoppas också på att fler skolor i Skaraborg vill bjuda in dem.

– Det har varit generellt trögt. Vi brukar få komma efter att en olycka har inträffat, men vi vill komma tidigare, säger Petra Hansson,

På kort tid har det nästan skett en dubblering av A-traktorer som registrerats i trafik. Från 25 000 för tre år sedan till 43 000 2022.

– Det är kul att ungdomar har ett motorintresse. Problemet är de risker som finns när ungdomarna kör bilen, säger Petra Hansson, verksamhetschef på NTF Skaraborg.

Hon menar att det med dagens lagstiftning kan bli livsfarligt. Ett exempel är att det inte är lagkrav på bilbälte, en annan fara är, enligt Petra, att det får vara många ungdomar i samma bil, så länge som förarens sikt inte störs.

– Många ungdomar vågar inte säga ifrån, vilket kan leda till för många ungdomar i samma bil. En bil som dessutom kanske går för snabbt, säger Petra Hanson.

– Dessutom finns det krockkudde i nya bilar som görs om till A-traktorer. När den löser ut och personer i bilen inte är bältade så blir den livsfarlig istället för livsviktig.

Petra Hansson på NTF vill se mer utbildning för ungdomarna som ska köra A-traktor.
Petra Hansson på NTF vill se mer utbildning för ungdomarna som ska köra A-traktor. Foto: Charlotte Ferneman

En annan oro hon har är att ungdomar inte har samma konsekvenstänk som kan behövas när man framför personbil.

– De är spralliga och odödliga, många tänker: ”Det händer inte mig”. De tycker att de kör långsamt. De tycker att de kör bra – och det är väl bra – men de har för dålig kunskap, säger Petra.

Hon konstaterar att den information som man får när man tar B-körkort saknas. För att få mopedkort krävs det teori i tolv timmar och uppkörning på moped.

– Man kör aldrig med det fordonet som man sedan åker i. NTF önskar att det sker en förändring, så man faktiskt får övningsköra i de fordon man ska köra.

Petra vill också att fler högstadieskolor och gymnasieskolor visar intresse för den information som NTF kan erbjuda ungdomarna. I Mariestad har de blivit inbjudna till både Högelids- och Tunaholmsskolan.

– Vi kommer och föreläser och så kan man få uppleva att krocka i sju kilometer i timmen, till exempel, förklarar Petra.

Unga i A-traktorolyckor

Nu finns det cirka 43 000 A-traktorer inklusive Epa-traktorer registrerade i Vägtrafikregistret. 2019 var motsvarande siffra lite över 25 000.

2019 skadades 146 personer i olyckor med A-traktor, förra året (2021) skadades 214 personer och fram till och med augusti i år har 200 personer skadats.

Under de senaste fem åren har det i genomsnitt inträffat en dödsolycka om året där en A-traktor varit inblandad.

Tre av fyra omkomna eller skadade i olyckor med A-traktor är i åldersgruppen 0–17 år. Merparten av olyckorna inträffar på 50-vägar. Knappt hälften av olyckorna är singelolyckor.

Källa: Transportstyrelsen

Artikeltaggar

Motor

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.