Hoppa till huvudinnehållet

Körläraren om lagförslagen för A-traktorer: ”Behövs ställas högre kunskapskrav”

Publicerad:
Jan "Bingo" Karlsson är körskollärare på Sten-Åkes trafikskola. Han tycker att det är bra att reglerna för A-traktorer ses över.
Jan "Bingo" Karlsson är körskollärare på Sten-Åkes trafikskola. Han tycker att det är bra att reglerna för A-traktorer ses över. Foto: Klara Niggol

På Sten-Åkes trafikskola är man positiv till försöken att dämpa olycksstatistiken för A-traktorer genom nya förslag till lagändringar.

– Framförallt är det viktigt att de inte får sitta sju i bilen, samt att det blir krav på bilbälte.

Jan Karlsson på Sten-Åkes trafikskola berättar att alla människor behöver träna sig upp i hastighet. Det innebär att det blir farligt när ungdomar sätter sig i en bil och kör i en snabb fart.

– Det finns många som saknar reaktionsförmåga och konsekvenstänk när de är 15 år, säger han och fortsätter berätta att det också kan vara svårt att stå emot grupptryck i den åldern.

– En kille eller tjej som kanske inte hade tänkt att åka fortare, kanske gör det ändå och en anledning är att det är enkelt. Det finns de om tar betalt för att trimma ungdomarnas A-traktorer, säger han.

Krav på bilbälte och vinterdäck är två av de nya förslagen som transportstyrelsen puplicerat.
Krav på bilbälte och vinterdäck är två av de nya förslagen som transportstyrelsen puplicerat. Foto: Transportstyrelsen

Olika körkort för fordonen

Ett förslag som Jan läst på om är att införa olika körkort. Ett för tvåhjulig och ett för fyrhjuligt fordon, för att skillnaden är stor. På skolans utbildning för AM-körkort läggs mycket teoritid på att prata om olyckor och konsekvenstänk.

– Det behövs ställas högre kunskapskrav på de som kör. Hårdare straff för de som kör olagligt, och så ungdomarna en morot i att de får köra i 45 istället, säger Jan.

Efter att fler olyckor med skadligt och dödlig utgång har skett med A-traktorer har transportstyrelsen kommit med nya förslag på lagändringar.
Efter att fler olyckor med skadligt och dödlig utgång har skett med A-traktorer har transportstyrelsen kommit med nya förslag på lagändringar. Foto: Charlotte Ferneman

Skulle det kunna innebära en ökad fara för oskyddade trafikanter?

– Enligt statistik klarar sig åtta av tio personer i en krock i en hastighet på 30 kilometer i timmen. Kör man på någon i 50 så dör åtta av tio. Men jag tror ändå inte att det kommer uppstå fler olyckor.

Enligt transportstyrelsen är det inte möjligt att höja hastigheten till 45, med anledning till att det då skulle krävas ett B-körkort, tankar om det?

– Det gick att ändra lagen för Mopedbilen, så det skulle nog kunna ändras för A-traktorer också. Jag tror den personen som sa det har snöat in på ordet ”Traktor”. Och för dem gäller en högsta hastighet på 40 kilometer i timmen.

16-åriga Ludvig vill ändra lagen: ”A-traktorer borde få köra i 45km/h”Petra oroas över att unga dör i trafiken: ”Blir livsfarlig istället för livsviktig”

Artikeltaggar

FordonKörkortOlyckorTrafikTrafikanter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.