Hoppa till huvudinnehållet

Mer ekologisk mat även om trenden har stagnerat: ”Det är mer fokus på svenska livsmedel”

Publicerad:
Conny Bjurman och Helena Gustavsson satsar svenskt.
Conny Bjurman och Helena Gustavsson satsar svenskt. Foto: Marita Wass

Mariestad ska snart börja samarbeta med Skövde kring upphandling av livsmedel.

– Vi håller på med en ny upphandling och där pratar vi om mer ekologiskt, säger Conny Bjurman, livsmedelscontroller vid Skövde kommun.

Sedan tidigare har Skövde samarbete med ytterligare åtta kommuner om upphandlingen av livsmedel. Snart kommer Mariestad att ingå i den gruppen. Det lär göra att både andelen svenska animalier och ekolivsmedel ökar.

Under de tre första kvartalen av året låg andelen svenska animalier (kött, fågel, chark, ost och mjölk) på 96,5 procent för de kommuner som har upphandling tillsammans med Skövde. Bland dem låg Hjo högst på 99,5.

Andelen ekologisk mat i Mariestads offentliga kök långt från målet: ”Vi vill öka vår andel”

För Mariestad var motsvarande siffra 89,1 procent.

– I upphandlingen som vi håller på med pratar vi bara svenska animalier. Mariestads siffra kommer att öka, säger Conny Bjurman, livsmedelscontroller vid Skövde kommun.

– Vi har gjort en resa, nu är det Mariestads tur. Alla vill ha bra och svensk mat, det kanske kostar mer men vi får vara beredda att betala lite extra.

Redan nu har Mariestad, liksom de flesta andra kommuner, 100 procent svensk fågel, vilket är ett trendbrott.

– För fem år sedan var mycket importerat, nu har vi skärpt upp det och har bara svensk fågel på våra avtal. Det är ett upphandlingskrav. Det är samma sak med kött och chark.

Ändå är det svårt att nå 100 procent. Det finns ingen äkta svensk fetaost eller mozzarella.

– Men vi har växlat bort riset och tagit in havreris, det gör också att det blir mer svenskt, säger Bjurman.

Han säger att allt livsmedel i de offentliga köken kan inte vara svenskt. Connys egen uträkning säger att gränsen går vid 78 procent. Kaffe, bananer, apelsiner och fisk är några exempel på sådana varor.

– Det går ju såklart köpa 100 procent svenskt men då blir kanske inte variationen så bra och vi missar exempelvis kaffet.

Färre ekologiskt

Just nu ligger Mariestad på drygt 12 procent ekologisk mat. Det är lägre än övriga kommuner i Skaraborg. Skövde ligger på 24,6 procent och där har politiken satt målet målet på 20 procent.

Conny Bjurman upplever att ambitionen att servera ekologisk mat i de kommunala köken har stagnerat.

– Det är mer fokus på svenska livsmedel. Det som främst talar emot ekologiskt är att det inte är svenskt. Vi håller just nu på med en ny upphandling, där Mariestad ingår, och i den pratar vi om mer ekologiskt. Samtidigt måste det finnas ekologiska artiklar att välja på och det får inte skilja för mycket i pris.

Om upphandlingen går bra så är 25 procents ekologiska livsmedel rimligt.

Andelen svenska produkter när det gäller animalier är hög, nästan 100 procent bland kommunerna.
Andelen svenska produkter när det gäller animalier är hög, nästan 100 procent bland kommunerna. Foto: TT/ARKIV

När det gäller svenska ekologiska produkter är andelen i Mariestad 6,7 procent medan Skövde ligger på 17,5 procent.

– Den största delen i Skövde är mjölk, där har vi nästan bara ekologisk.

Mindre leverantörer

Conny Bjurman säger att Skövde hade ett upprop bland mindre leverantörer för några år sedan men intresset var svalt. Dels är många redan uppbundna, dels är det svårt med den önskade förädlingsgraden.

– Vi kanske vill ha färdigskalad potatis och tvättade morötter. Det kräver mer. Vi vill dessutom ha mjölk i större förpackningar. Samtidigt är det mycket jobb med att skriva avtal. Logistiken är ett annat problem.

Artikeltaggar

EkologisktHjoKöttLivsmedelMariestadMatMat och dryckSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.