Hoppa till huvudinnehållet

Besked om nya styrets budget för Gullspångs kommun dröjer

Publicerad:
Björn Thodenius (M) vid det första mötet för det nyvalda kommunfullmäktige i måndags.
Björn Thodenius (M) vid det första mötet för det nyvalda kommunfullmäktige i måndags. Foto: Per Claesson

Gullspångs nya politiska styre väntas presentera ett nytt förslag till budget för kommunen 2023, men när det kommer och i samarbete med vilka partier är oklart.

– Moderaterna lämnar inga svar om budgeten, säger Björn Thodenius (M).

En budget för Gullspångs kommun 2023 antogs i somras av kommunfullmäktige, men budgeten ska också fastställas i slutet av året. I somras var det S-C-RV som styrde Gullspång, men sedan efter valet är det en ny mandatfördelning i fullmäktige och M-KD är nu i färd med att skapa ett minoritetsstyre.

Det nya kommunfullmäktige har haft ett möte, i måndags, men en ny kommunstyrelse och nya nämnder tillträder först 1 januari 2023. Beslut om styrelse och nämnder väntas tas på nästa fullmäktigemöte, som är flyttat till 24 november.

I onsdags var det därmed den ”gamla” kommunstyrelsen som hade möte, där man bland annat behandlade frågan om budgeten för 2023. Fortfarande är det S-C-RV-styrets budget som hanteras och nu har reviderats utifrån uppdaterade ekonomiska siffror.

Men det avgörande beslutet om budgeten kommer att tas av det nyvalda fullmäktige, antingen 24 november eller på det sista planerade mötet för året, 12 december. Det nya kommunstyrets ledare, Björn Thodenius (M), lämnade på onsdagen inget besked om med vilka eller vilket parti som Moderaterna ämnar ta fram en budget tillsammans med.

Det är också oklart när det nya styret kommer att presentera ett förslag till ny budget.

– Det blir inga stora förändringar i sifferdelen. Det blir ingen höjning av skattesatsen, det har fullmäktige bestämt. Investeringsbudgeten är vi överens om. Det kommer inte att hända något revolutionerande, säger Björn Thodenius.

Det motförslag till budget som Björn Thodenius yrkade på vid budgetbeslutet i somras framhåller han inte var ett skarpt förslag, utan endast framtaget för att visa på att S-C-RV-budgeten utgick från vad han menade var orealistiska siffror.

Enligt Carina Gullberg (S), nuvarande ordförande i kommunstyrelsen, kommer det att bli en tuff tid framöver. Det finns flera osäkra faktorer som kommer att påverka ekonomin, som hur värmekostnader, inflation och lönerörelse utvecklar sig.

Björn Thodenius instämmer.

– Vi står inför stora utmaningar, säger han.

Artikeltaggar

Björn ThodeniusBudgetarEkonomiGullspångGullspångs kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaNämnderPolitikVal 2022

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.