Hoppa till huvudinnehållet

Musiken som får oss att minnas nära och kära: ”Känns fint att få spela då”

Publicerad:
Eva Lindholm har arbetat som kyrkomusiker i omkring 30 år och har spelat i många sammanhang, även begravningar och minnesmässor. Hon ser det som en fin uppgift att få vara med att skapa stämning med hjälp av musiken.
Eva Lindholm har arbetat som kyrkomusiker i omkring 30 år och har spelat i många sammanhang, även begravningar och minnesmässor. Hon ser det som en fin uppgift att få vara med att skapa stämning med hjälp av musiken. Foto: Lisa Bring

Musik kan väcka minnen till liv och få oss att tänka tillbaka på nära och kära som inte längre är med oss. Det vet Eva Lindholm, som är kyrkomusiker i Mariestads församling och har spelat på många begravningar.

– Det känns fint att få spela då, att skapa stämning och en känsla av hopp.

Varför musik påverkar oss så är en svår fråga. Men den är viktig, det anser kyrkomusikerna Eva Lindholm.

– Tänk en film utan musik, det blir ingen stämning. De flesta lyssnar ändå musik medvetet eller omedvetet, utan den blir det tomt.

Allhelgonahelgen är en helg då många vill besöka en kyrka, minnesplats eller gravsten för att tända ljus till minne av de som inte längre lever bland oss. Under fredagen håller många kyrkor runt om i Mariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner öppet för de som vill tända ljus, fika och ha en stilla stund. Det hålls också flera minnesgudstjänster under helgen.

Spelar på minnesmässa

På söndag spelar Eva Lindholm tillsammans med kollegorna Annika Pålsson och Johanna K Sandström på en minnesmässa i Domkyrkan. Då spelas psalmer som hör till allhelgonahelgen.

– Om hur mörkret vänds till ljus, det får inte vara för dyster musik. Det ska ändå kännas hoppfullt.

Eva Lindholm har arbetet som kyrkomusiker i omkring 30 år och har spelat på många begravningar. Under de åren har musiken som spelas förändrats.

Förr var det ofta klassisk musik som valdes.

– Nu kan det vara olika, en sång som man tycker om. Ofta har de anhöriga tänkt länge på musiken och ibland får vi musiker välja själva.

Under allhelgonahelgen brukar det vara många som tänder ljus till minne av nära och kära som lämnat oss. Arkivbild.
Under allhelgonahelgen brukar det vara många som tänder ljus till minne av nära och kära som lämnat oss. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

En låt som blivit populär på begravningar är Strövtåg i hembygden, Mando Diaos hit från 2012 med text baserad på en dikt av Gustaf Fröding. Låten är uppskattad i många sammanhang, nyligen röstades den fram till den bästa låten någonsin på Svensktoppen av programmets lyssnare.

På en hel del begravningar spelas även Gammal fäbodpsalm som har långa anor och Tröstevisa av Benny Andersson.

Stämningsfull musik

Ibland har de anhöriga med sig en cd-skiva som de vill ska spelas upp under begravningen. Det går givetvis bra om det önskas, men Eva Lindholm säger att hon och hennes kollegor gärna spelar låten själva under begravning. Många sånger går att arrangera för och spela på orgel.

– Vår önskan är att få spela. Levande musik blir något annat och orgeln har många uttrycksmöjligheter med ackord och pedalerna. Vi vill att det ska bli stämningsfullt och värdigt, säger Eva Lindholm.

I helgen lär många ljus tändas på kyrkogårdar och vid kyrkor, vilket också sprider stämning.

– Det är en fin helg, det är en mörk årstid och det lyser upp den här helgen.

Artikeltaggar

Annika PålssonBegravningBenny AnderssonGullspångGustaf FrödingKyrkorMando DiaoMariestadMusikSångTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.