Hoppa till huvudinnehållet

27 miljoner kronor ska satsas på dataspelsindustrin: ”Jätteviktig uppväxling”

Publicerad:
Storsatsning på dataspelsindustrin i Västra Götaland planeras.
Storsatsning på dataspelsindustrin i Västra Götaland planeras. Foto: Johan Espefält

Flera aktörer planerar en gemensam storsatsning på dataspelsindustrin i Skövde och Göteborg. Totalt handlar det om 27 miljoner kronor över tre år.

– Det är en jätteviktig uppväxling av den satsning som vi redan gör på Sweden Game arena. Den syftar till att utveckla och stärka dataspelsindustrin i regionen och Sverige vilket är viktigt för Skövde, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M).

Enligt rapporten Spelutvecklarindex (2022) finns 120 spelbolag och 841 anställda inom Sweden Game Arena i Västra Götaland. En majoritet av dessa finns i Skövde.

– Dataspelsbranschen står idag för fyra procent av exporten i Sverige och vi vill fortsätta stärka industrins utveckling samtidigt som vi ser till att hålla vår egen position, säger Jonsson.

Två projekt

Det är inom det regionala dataspelsklustret Sweden Game Arena som satsningen görs. För att ytterligare stärka den växande industrin planeras två projekt åren 2023-2025:

+ Det ena handlar om att regionalt utveckla förmågor och utbyte mellan de regional dataspelsaktörerna inom både akademi och företag.

+ Den andra delen syftar till att bygga struktur för nationell kraftsamling. Västra Götaland vill bli samlande kraft för dataspelsindustrin i Sverige. Målet är långsiktigt att utmana Kina och USA som är ledande på att utveckla nya dataspel.

Skövde Science park kommer leda satsningen som ekonomiskt omfattar totalt 27 miljoner kronor 2023--2025. Västra Götalandsregionen ska stå för 12,7 miljoner kronor och Skövde kommun för sex miljoner.

Två miljoner per år

Kommunstyrelsen i Skövde föreslås säga ja satsningen under förutsättning att Västra Götaland godkänner den. Finansieringen sker i så fall med två miljoner kronor per år ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel.

Övriga finansiärer är Tillväxtverket (4,2 mkr), Högskolan i Skövde (3,0 mkr). Science park Skövde ( 600 000 kr) och Lindholmen science park.

Artikeltaggar

DataspelsbranschenHögskolan i SkövdeNyheterSkövde kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.