Hoppa till huvudinnehållet

Ledarskaps-expert ska föra Mariehus styrelse in i framtiden

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Olov Bergström (M) är ny styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget Mariehus. Han ser fram emot att leda bolaget i en tid då såväl Mariehus som kommunen står inför stora förändringar.
Olov Bergström (M) är ny styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget Mariehus. Han ser fram emot att leda bolaget i en tid då såväl Mariehus som kommunen står inför stora förändringar. Foto: Lisa Bring

Är det något Olov Bergström (M) kan på sina fem fingrar så är det ledarskap. Nu tar han över ordförandeposten i det kommunala bostadsbolaget Mariehus.

– Jag ska försöka tillföra ett aktivt styrelsearbete, säger han.

Det har varit många förändringar i Mariehus ledning det senaste halvåret. VD Stefan Rånes fick oväntat sparken i juni och ersattes av Hans Boskär, som leder det kommunala bostadsbolaget medan jakten på en ny vd pågår.

Nu kommer nästa skifte. Mariehus styrelseordförande, moderaten Göte Andersson, lämnar sitt uppdrag och efterträds av partikamraten Olov Bergström. Han har en lång erfarenhet inom företagsvärlden.

– Styrelsearbete kan jag, säger han och berättar om ett tiotal styrelseuppdrag som han haft i olika handelsbolag, it-företag och bank.

Formellt sett är Olov Bergström pensionär. Men vid 68 års ålder har han inte slagit av nämnvärt på takten. Han fortsätter att jobba som konsult och har, efter flytten till Mariestad för tre år sedan, engagerat sig i hemvärnet och i Moderaterna i Mariestad, där han är vice ordförande och kassör.

Kunskaperna om ledarskap är också gedigna. Olov Bergström har en bakgrund inom Försvarsmakten och har även fortbildat sig inom ledarskap i civila sammanhang.

Olov Bergström kommer att lägga mycket tid på att rekrytera en ny vd för Mariehus. Han betonar vikten av att ett gott ledarskap.
Olov Bergström kommer att lägga mycket tid på att rekrytera en ny vd för Mariehus. Han betonar vikten av att ett gott ledarskap. Foto: Lisa Bring

Han är dessutom mångårig medlem i Styrelseakademin, en ideell organisation som arbetar med utveckling av styrelsearbete. I fjol bidrog han till att Vänerenergis styrelse – där han själv är ledamot – gick en digital utbildning hos Styrelseakademin.

– Jag uppfattade det som mycket uppskattat, säger han.

Kan det bli något sådant för Mariehus styrelse också?

– Om jag får bestämma så. När man kommer till en styrelse, har man med sig sin kunskap, men styrelsen behöver även kompetensutvecklas. En del av styrelsearbetet är att lära sig om bolaget, marknaden och omvärlden och försöka omsätta det på bästa sätt. Det är ett individuellt ansvar.

Olov Bergström ser fram emot sitt ordförandeuppdrag för Mariehus.

– Det ska bli spännande att möta styrelsen och se vad de tycker om mig. Jag ska försöka att driva ett professionellt styrelsearbete. Det innebär att jag är intresserad av allas åsikter. Det är viktigt att alla bidrar.

Då går det inte att sitta och sova på mötena?

– Jag förväntar mig att människor som tackat ja till platsen att sitta i styrelsen också bidrar på ett konstruktivt sätt utifrån sin förmåga och kompetens.

Olov Bergström berättar att han har en mycket positiv bild av Mariehus. Han har redan hunnit träffat personalen i företaget.

– Den är ingen stor organisation, omkring 30 anställda, så det går faktiskt att träffa alla och då tycker jag att man ska göra det.

Olov Bergström har bott i Mariestad i tre år. Han uppskattar stan för dess naturen och Vänern. Han tycker också att den är lagom stor och har ett bra läge, med goda kommunikationer till Stockholm och Göteborg.
Olov Bergström har bott i Mariestad i tre år. Han uppskattar stan för dess naturen och Vänern. Han tycker också att den är lagom stor och har ett bra läge, med goda kommunikationer till Stockholm och Göteborg. Foto: Lisa Bring

Han deltar också i rekryteringen av en ny vd.

– Utan att bedöma det som varit, är ledarskap en väldigt viktig komponent i nästa vd. Det är viktigt för mig och viktigt för organisationen, för medarbetarna och i slutändan för kunderna och medborgarna också. Vi kommer att vara väldigt noggranna, säger han och fortsätter:

– Jag har lärt mig en del om företaget och vad det behöver. Jag har pratat med all personal. Nu är vi mitt uppe i rekryteringsprocessen.

Målet är att ha en ny vd på plats under första kvartalet 2023.

Enligt Olov Bergström är bolaget välskött.

Vad behövs för att Mariehus ska fortsätta frodas?

– Det är en fråga för styrelsen att besvara. Jag ärver en process som pågår och som jag ska försöka skapa mig ett grepp om. Det är spännande.

Olov Bergström

Bor: Flyttade till Mariestad från Göteborg för tre år sedan. Är uppväxt i Åmål.

Familj: Hustrun Karin och fyra vuxna barn samt första barnbarnet på väg.

Yrke: Pensionär, men jobbar som konsult på deltid.

Politiska uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen, ordförande för Mariehus styrelse och ledamot i Vänerenergis styrelse.

På fritiden: Gillar att vara ute, promenera, paddla kajak, fjällvandra och åka skidor.

Olov Bergström förklarar att han hoppas att styrelsen ska formulera en strategi som de kan arbeta efter. Något som kan vara nog så viktigt när tillvaron gungar.

– Mariehus håller på att byta vd, vi har en omvärldssituation som är väldigt bekymmersam med krig i Ukraina och en prisutveckling som inte är konsument- utan producentorienterad, råvaror och energipriser har brakat iväg något alldeles våldsamt, säger han.

– Sedan ska någon bygga en jättestor fabrik därute. Det kommer att påverka det här samhället något alldeles oerhört över nästa tioårsperiod.

På vilket sätt kommer batterifabriken att påverka Mariehus?

– Den frågan kan jag inte svara på än. Det är en styrelsefråga och utifrån ägardirektivet så ska vi, med vår omvärldsanalys och det som sker i kommunen, uttrycka var vi tror, förklarar Olov Bergström, som ändå är säker på att etableringen kommer att vara positiv för kommunen och för Mariehus.

– Det kommer att uppstå möjligheter, som det alltid gör i såna här processer, men vilka de är vet jag inte. Har man förberett sig på att kunna ta tillvara på möjligheterna så kommer det här bolaget göra sin del av det som behövs.

Som att bygga bostäder?

– Ja, det skulle kunna vara så att ägaren tycker att vi ska bygga bostäder.

Som ung var Olov Bergström medlem i Moderata ungdomsförbundet. Nu har han tagit upp politiken på nytt. Ett fritt företagande, individens ansvar och försvarsfrågor är viktiga för honom.
Som ung var Olov Bergström medlem i Moderata ungdomsförbundet. Nu har han tagit upp politiken på nytt. Ett fritt företagande, individens ansvar och försvarsfrågor är viktiga för honom. Foto: Lisa Bring

Apropå nya bostäder, Mariehus har sökt ett markanvisningsavtal hos kommunen i hopp om att få uppföra ett hyreshus mitt emot Lundstedts konditori. Hur blir det med det?

– Det kan jag inte svara på. Ska Mariehus göra något sådant, ska det finnas ett bestämt uppdrag från ägaren och det har jag inte sett. Med reservation för att jag inte har sett allt än.

De planerade hyreshusen i Lyrestad då, hur blir det med dem?

– Det ligger på styrelsens bord.

Hur vill du att Mariehus ska vara i framtiden?

– Vad bolaget ska göra och vilken färdriktning det ska ha är en ägarfråga. Den ordern får vi i ägardirektivet och i våra dialoger med kommunstyrelsen och med kommunledningen. Dialogen hoppas jag kunna bidra till. Det är en ordförandesak att hålla den flytande och förmedla vad ägaren önskar.

Olov Bergström konstaterar att det är viktigt att Mariehus styrs enligt aktiebolagslagen och utifrån ägardirektiven. De olika rollerna som vd, styrelse och ägare har att spela måste hållas isär, förklarar han.
Olov Bergström konstaterar att det är viktigt att Mariehus styrs enligt aktiebolagslagen och utifrån ägardirektiven. De olika rollerna som vd, styrelse och ägare har att spela måste hållas isär, förklarar han. Foto: Lisa Bring

Olov Bergström berättar att det är styrelsens uppgift att tolka ägardirektivet. I våras ändrades ägardirektivet för Mariehus om så att det nu bland annat anges att ”byggnation och uthyrning av bostäder och lokaler tillhandahålls av bolaget endast då detta inte kan tillgodoses via andra aktörer på marknaden”.

Hur tolkar du det?

– Det är en styrelsefråga och inte min fråga. Vi är ett kollektiv, säger Olov Bergström och förklarar sin formella hållning med att det är viktigt att hålla isär vad som är ägarens, styrelsens och bolagsledningens uppgifter.

– Det är viktigt att vi inte hamnar i tolkningsfrågor med ägaren om vad bolaget ska göra.

Kommer det att bli annorlunda med dig vid rodret?

– Ja, med viss nödvändighet, eftersom jag är en annan person. Jag har min idé och min erfarenhet av vad en styrelseordförande kan och inte kan, ska och inte ska, förklarar Olov Bergström.

Han konstaterar att mycket arbete väntar för honom och för styrelsen de kommande åren. Men han ångrar inte att han tagit sig an uppdraget.

– Det känns jättebra.

Artikeltaggar

BarnEkonomiFörsvarsmaktenGöte AnderssonGöteborgKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMariehusMariestadModeraternaStyrelserVänerenergiÅmål

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.