Hoppa till huvudinnehållet

EXTRA: Bryggeri stämmer Sjöterrassen och ägarna – på 1,7 miljoner kronor

Publicerad:
Sjöterrassen AB, Idas Brygga i Karlsborg samt Rasmus och Jan Möller har stämts av bryggeriet Spendrups på drygt 1,7 miljoner kronor plus ränta.
Sjöterrassen AB, Idas Brygga i Karlsborg samt Rasmus och Jan Möller har stämts av bryggeriet Spendrups på drygt 1,7 miljoner kronor plus ränta. Foto: CHARLOTTE FERNEMAN/ARKIV

Bryggeriföretaget Spendrups har lämnat in en stämningsansökan på 1 714 020 kronor plus ränta mot Sjöterrassen, Idas Brygga, samt Rasmus och Jan Möller.

Ansökan lämnades in till Skaraborgs tingsrätt och det handlar om ett kapitalbelopp på 1 714 020 kronor, upplupen ränta till och med 34 225 kronor till och med 13 oktober 2022 samt ränta på kapitalbeloppet med 24 procent från och med 14 oktober 2022 tills full betalning har skett.

Dessutom vill Spendrups ha ersättning för inkassokostnader på 180 kronor samt för rättegångskostnaden. Det beloppet anges senare.

Fordran ställs solidariskt mot Idas Brygga i Karlsborg AB, Sjöterrassen AB, Rasmus Möller och Jan Möller. De sistnämnda har tecknat borgen, både för sin egen skuld samt för företagens samtliga nuvarande och blivande förpliktelser mot Spendrups med anledning av dryckesavtalet mellan parterna.

Kreditgivare

Dryckesavtalet innebär att bryggeribranschen har en roll som kreditgivare, för att möjliggöra nyetableringar och investeringar. Det handlar om så kallade bonusförskott och/eller marknadsförskott och blir i praktiken som ett räntefritt lån. Restaurangen åtar sig att köpa en viss minimivolym från bryggeriet.

Spendrups tecknade ett dryckesavtal med parterna som nu stäms under 2021. Avtalet sades upp i september 2022 och Spendrups har debiterat en restskuld på utbetalt bonusbelopp med 1 365 855 kronor samt tre leveransfakturor och efter avdrag för returer, erlagda betalningar är kapitalbeloppet 1 714 020 kronor.

Ägaren Jan Möller säger att företaget jobbar vidare med sin plan med försäljningar.

– Men vi har inte samma syn på rätt skuldnivå som Spendrups. Vi återkommer kring det, meddelar Jan Möller via ett sms.

Artikeltaggar

AvtalBryggerierEkonomiJan MöllerKarlsborgMat och dryckRasmus MöllerSjöterrassenSjöterrassen ABSkaraborgs tingsrättSkulderSpendrups

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.