Hoppa till huvudinnehållet

Riksspelmännen Jenny och Hans undrar: Hur låter Odensåker egentligen?

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Riksspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark gästar Odensåker på tisdag.
Riksspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark gästar Odensåker på tisdag. Foto: Johan Hogenäs

Har musiken där jag bor en dialekt precis som när jag pratar? Det undrar riksspelmännen Jenny Gustafsson och Hans Kennemark som på tisdag gästar Logården.

– Vi ska spela musik från Odensåker.

De är en duo på turné. Men Jenny Gustafsson och Hans Kennemark ger inte bara konserter där de gästar. De vill gärna även ha ett unikt utbyte med publiken.

– Efter förra konserten intervjuade jag två damer om träskolpolska i Landvetter i deras barndom, säger riksspelmannen Jenny Gustafsson.

Hon kommer ursprungligen från Borås-trakten men bor numera i Göteborg. Under de kommande dagarna gör hon och kompanjonen Hans Kennemark flera stopp i Skaraborg.

– Vi väljer inte någon ort. För oss är det i stället viktigt att få tag på en hembygds- eller annan förening som har ett bra nätverk och vill ha oss.

Duons mål är dels att spela musik från platsen de besöker men även berätta historier om legendariska spelmän från bygden. De uppmanar besökarna att ta med sig något som kan hjälpa musikerna att få reda på ännu mer av den lokala musikskatten.

– Det kan vara ett gammalt kassettband eller notblad, säger Jenny.

Projektet Musiken där jag bor arrangeras i samarbete med Svenskt visarkiv, Västergötlands Spelmansförbund och Västergötlands hembygdsförbund.

– Såklart får man även komma om man inte har med sig något. Ibland kan det vara svårt för folk att förstå värdet i det dem har förrän någon annan säger något om det, säger riksspelmannen som ser fram emot tisdagskvällens konsert.

Artikeltaggar

Hans KennemarkJenny GustafssonKonserterLandvetterLogårdenMusikOdensåkerTurnéVästra Götalands län

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.