Hoppa till huvudinnehållet

Sjukfrånvaron ökar bland skolans personal: ”Lite oroväckande”

Publicerad:
Sjukfrånvaron har ökat bland personal i utbildningsförvaltningen, både kortare och längre frånvaro. Genrebild.
Sjukfrånvaron har ökat bland personal i utbildningsförvaltningen, både kortare och längre frånvaro. Genrebild. Foto: Anders Wiklund/TT

Sjukfrånvaron har varit högre bland personalen i utbildningsförvaltningen hittills i år, jämfört med året innan.

Även den långa sjukfrånvaron har ökat.

I år är sjukfrånvaron bland personalen i utbildningsförvaltningen hittills högst i januari, vilket kan kopplas till den stora smittspridningen av virusvarianten omikron som var då.

– Det har varit högre de flesta månaderna jämfört med förra året, säger Petra Lindsten, hr-konsult på Mariestads kommun.

Sjukfrånvaron i förvaltningen är dock lägre om man jämför med hela Mariestads kommun.

Den ser även lite olika ut på de olika avdelningarna inom förvaltningen, där en större andel av förskolans personal varit sjukskrivna jämfört med grundskola och gymnasium/vuxenutbildning.

– Det är inget som avviker mot hur det tidigare sett ut, säger Petra Lindsten, som presenterade hur sjukfrånvaron ser ut för politikerna i utbildningsnämnden.

I utbildningsförvaltningen har 4,5 procent av personalen haft en kort sjukfrånvaro i september. Det är högre jämfört med 2019, men lägre än 2020.

Lång frånvaro ökar

I januari 2022 var den korta sjukfrånvaron som högst, 9,5 procent av personalen. Kommunen utgår från Försäkringskassans definition, där en sjukfrånvaro räknas som kort om den är 59 dagar eller kortare.

Däremot har den långa sjukfrånvaron, längre än 60 dagar, ökat under 2022, jämfört med de senaste åren.

– Hösten 2021 stack den iväg och sedan dess har den långa sjukfrånvaron inte gått ner. Det är inget unikt i utbildningsförvaltningen, även Försäkringskassan ser detta över hela landet, säger Petra Lindsten.

Det finns flera orsaker bakom ökningen, en av dem är uppskjutna vårdköer under pandemin som kan göra att någon blir sjukskriven länge. Det kan också ha att göra med att det varit en stressig period under pandemin eller något av privat karaktär, förklarar hr-konsulten.

– Det är lite oroväckande och något vi jobbar på. Men allt är inte inom arbetsgivarens kontroll och vi gör vad vi kan på arbetsplatsen.

Artikeltaggar

FörvaltningMariestads kommunSjukfrånvaroSkola och utbildning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.