Lursta cast iron och kändiskocken Stefan Ekengren har jobbat tillsammans för att ta fram en pannkakslagg i gjutjärn. I fredags släpptes den på marknaden.
Stefan Ekengren har en restaurang i Stockholm, har skrivit flera kokböcker och är återkommande gäst i både radio och tv. När Andreas Stridkvist, Lursta cast iron, började fundera på att utveckla en pannkakslagg föll tanken på Ekengren.
– Han är den första personen man tänker på när det gäller husmanskost, säger Andreas.
Stefan Ekengren och Lurstas formgivare John Andersson arbetade tillsammans i mer än ett år för att komma fram till rätt produkt och finslipa alla detaljer.
– Vi ville skapa något som håller länge, som alla vill ha och kan använda, säger Stefan Ekengren i ett pressmeddelande.
Återvunnet skrot
Pannkakslaggarna tillverkas av återvunnen skrot på Lyrestads gjuteri. När pannan är klar bränns den med tre lager rapsolja. Produkten släpptes på marknaden under fredagen och har döpts till ”Arvet”.
– Dels är det arvet i pannan, arvet i pannkakan, som helst ska göras som mamma gör samt arvet i gjuteriet, säger Andreas Stridkvist.
Tillverkningen har pågått en tid och just nu har företaget cirka 500 pannor klara för försäljning. Nästa är räknar Andreas med att producera mellan 1 500 och 2 000 laggar.
– Jämfört med liknande produkter är det inte mycket. Våra produkter görs för hand och blir förhoppningsvis en klassiker.
En mortel med skärbräda är en annan produkt som ska lanseras innan jul.
– Vi jobbar med andra stekpannor och olika lösningar och hoppas kunna få fram outdoor-produkter till våren. Samtidigt testar vi mycket, men det tar tid innan vi är helt nöjda, säger Andreas Stridkvist.