Hoppa till huvudinnehållet

Mångmiljonsatsning på stor industri: ”Regionen kan ta på sig kaptenshatten”

Publicerad:
Miljoner satsas nu på den svenska spelindustrin, och Skövde.
Miljoner satsas nu på den svenska spelindustrin, och Skövde. Foto: Tobias Andersson

Nästan 60 miljarder i omsättning år 2021.

Den svenska spelindustrin blomstrar och nu satsas stora summor på en satsning i Västra Götaland.

– Spelindustrin kan inte behandlas styvmoderligt, säger Kenneth Johansson, Vice President på Science Park Skövde.

Spelsatsningen kallas för Level Up, med syftet att stärka spelindustrin, såväl regionalt som nationellt. Närmare 17 miljoner kronor investeras i ett första skede, där Västra Götalandsregionen, Skövde kommun, Högskolan i Skövde och Science Park Skövde/Lindholmen Science Park, är finansiärer.

Kristina Jonäng, ordförande Regionutvecklingsnämnden, kommenterar i ett pressmeddelande:

– Genom att kraftsamla tydligt kring dataspelsbranschen och bygga vidare på det styrkeområde som finns i Västra Götaland kan fler företag startas och utvecklas hållbart.

Skövde är känt för att vara hjärtat i den svenska spelindustrin. Många av världens största spel har någon koppling till Skövde. Nu förväntas Level Up att bidra till än mer arbetstillfällen i regionen.

Kenneth Johansson, Science Park Skövde.
Kenneth Johansson, Science Park Skövde. Foto: Pressbild

– Vi har byggt upp ett unikt ekosystem för spelindustrin i Västra Götaland, med Skövde som huvudsäte, och spelsuccéerna avlöser varandra, säger Kenneth Johansson, på Science Park Skövde.

En viktig framtid

En del i Level Up är att stötta kompetensbristen och öka forskningen, något som kommer att hjälpa svenska spelbolag.

På sikt hoppas de att ett mer robusta nationella system kommer att komma på plats, och att initiera en utveckling av forskningen likt den inom fordonsindustrin. Sverige och Skövde ligger i framkant, och där ska de fortsätta att befinna sig.

– Vi är väldigt positiva till den här satsningen. Skövde och Västra Götaland har en särställning med hög densitet av spelbolag och stort stöd från många viktiga aktörer på platsen, säger Rickard Frisegård, vd på Stunlock Studios.

Artikeltaggar

EkonomiForskningHögskolan i SkövdeIndustrierKristina JonängLindholmen Science ParkOmsättningSamhälleSkövdeSkövde kommunSpelVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.