Hoppa till huvudinnehållet

Mariestadsbo smugglade 29 kg cannabis – hade två kilo kokain till försäljning

Publicerad:
Drygt 29 kilo cannabis i 41 stycken paket hittades gömt i bilen.
Drygt 29 kilo cannabis i 41 stycken paket hittades gömt i bilen. Foto: Polisen

Mariestadsbon i 70-årsåldern greps den 17 april när han passerade tullen i Malmö på väg in från Danmark med cirka 29 kilo cannabis och även en mindre mängd amfetamin.

Han har nu i tingsrätten åtalats misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och dopningsbrott.

Utrymmet under sätet där knarket gömdes.
Utrymmet under sätet där knarket gömdes. Foto: Polisen

Mariestadsbon kom ensam till Sverige i en tyskregistrerad bil och berättade att han var i Tyskland och hälsat på en vän.

När polisen sökte igenom bilen med en hund gav den tydliga signaler. Tullkontrollanten har berättat om händelsen:

”Vid visitation av dessa utrymmen påträffas två tomma lönnutrymmen under bilens baksäte. Vid visitation under bilens förarstol ser jag att plasten förefaller vara delad med en såg. Även de fyra skruvar som fäster stolen i golvet ser ut att vara onormalt slitna. När stolarna, mattan samt ventilationsrör är bortplockat påträffas en plåtlucka som är tejpad med gummitejp samt fastskruvad. När luckan plockats bort påträffas en större mängd misstänkt narkotika i utrymmet under. Även motsvarande utrymme på passagerarsidan innehåller narkotika.”

Mariestadsbon har sedan april suttit häktad misstänkt för grovt narkotikasmuggling. Det rullade igång en lång utredning, där polisen avläst meddelande via den krypterade appen ANOM som kriminella använt.

Polisen har också använt sig av avlyssning mot mannen eftersom misstankar fanns innan gripandet.

Fordonet som Mariestadsbon stoppades i när han passerade tullen i Malmö.
Fordonet som Mariestadsbon stoppades i när han passerade tullen i Malmö. Foto: Polisen

Den tilltalades inställning till de brottsanklagelserna är att han bestrider ansvar då han utsatts för grovt olaga hot/olaga tvång, att han hamnat och agerat i nöd. Att han under alla förhållanden förmåtts medverka till brott genom tvång.

– Han vidgår att narkotikan funnits i bilen, men förnekar brott, säger åklagaren Sofia Karlsson.

Åtal dröjer ytterligare i narkotikasmugglingsmål

Mariestadsbon visar sig ha gjort en resa genom södra Europa.

Under utredningen har det gjorts avläsning och undersökning av beslagtagna IT-enheter. Men det har även gjorts en finansiell utredning.

Cannabispaketen låg packade bredvid varandra.
Cannabispaketen låg packade bredvid varandra. Foto: Polisen

Synnerligen grov

Brottsligheten i sin helhet bör enligt åklagaren bedömas som synnerligen grov. Agerandet ska ha utgjort led i en verksamhet som utövats i organiserad form med en avancerad brottsplan.

Syfte var enligt åklagaren ”att i stor omfattning bedriva handel med narkotika med gränsöverskridande inslag, samt då det totalt sett avsett en synnerligen stor mängd narkotika.”

För synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling döms till fängelse i lägst sex och högst tio år.

Under förarsätet och passagerarsätet påträffas det två utsågade lönnutrymmen innehållandes totalt 28 970,11 gram cannabis förpackat i flera paket.
Under förarsätet och passagerarsätet påträffas det två utsågade lönnutrymmen innehållandes totalt 28 970,11 gram cannabis förpackat i flera paket. Foto: Polisen

Åtalet om synnerligen grovt narkotikabrott omfattar händelser mellan december 2020 och april 2022.

Bakom en lucka vid batteriet fanns mer cannabis.
Bakom en lucka vid batteriet fanns mer cannabis. Foto: Polisen

Förvarat narkotika

Mariestadsbon ska i Mariestad, Malmö och/eller andra okända platser, Sverige - ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan eller andra okända personer - olovligen och uppsåtligen förvarat narkotika som inte varit avsedd för eget bruk.

Vid husrannsakan påträffades en  redlinepåse med okänt vitt pulver, samt en glasburk med okänt vitt pulver. Snabbtest gav svagt utslag på amfetamin.
Vid husrannsakan påträffades en redlinepåse med okänt vitt pulver, samt en glasburk med okänt vitt pulver. Snabbtest gav svagt utslag på amfetamin. Foto: Polisen

Den åtalade ska ha bjudit ut narkotika till försäljning och även överlåtit narkotika. Han ska också ha förmedlat kontakter mellan säljare och köpare vad det gäller kokain och/eller amfetamin.

Utredning för grov narkotikasmuggling förlängs – internationell koppling utreds

Det finns flera noterbara händelser i stämningsansökan:

# I december 2020 ska Mariestadsbon, enligt åtalet, olovligen, och uppsåtligen, förvarat och bjudit ut till försäljning narkotika i form av okänd mängd Alprazolam, Diazepam, Tramadol och Zopiklon.

# I januari 2021 ska han olovligen och uppsåtligen förvarat och bjudit ut till försäljning samt överlåtit narkotika i form av okänd mängd Tramadol.

# Den 1 februari 2021 ska Mariestadsbon olovligen och uppsåtligen förvarat två kilo kokain och bjudit ut det till försäljning.

Dopningsbrott

Han är även misstänkt för dopningsbrott (normalgraden) då han olovligen innehaft och bjudit ut till försäljning dopningsmedel i form av okänd mängd Efedrin.

Det hände någon gång mellan den 1 december 2020 och den 31 december 2020.

Texten kan komma uppdateras

Artikeltaggar

AmfetaminBrott, lag och rättCannabisMalmöMariestadNarkotikabrottSamhälleSofia KarlssonTyskland

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.