Hoppa till huvudinnehållet

Novab går mot strömmen – skriker efter personal: ”Behöver nyanställa”

Publicerad:
Reporter Malin Bring
Malin Bring
malin.bring@mariestadstidningen.se
Paulina Jacobsson, personalansvarig och Erik Randén, fastighetsutvecklare på Novab i Töreboda. Hon letar nya medarbetare och han letar nya byggprojekt.
Paulina Jacobsson, personalansvarig och Erik Randén, fastighetsutvecklare på Novab i Töreboda. Hon letar nya medarbetare och han letar nya byggprojekt. Foto: Malin Bring

När Byggföretagen aviserar att 22 000 jobb kommer att försvinna från byggbranschen i landet nästa år, går Novab i Töreboda mot strömmen.

– Jag tror inte det blir någon nedgång här i Skaraborg, i varje fall inte hos oss. Vi kan anställa tio byggjobbare på direkten och ännu fler nästa år, säger vd:n Joachim Magnusson.

Produktionen av nya bostäder och anläggningar krymper med nästan tio procent under nästa år, enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens nya konjunkturprognos, som offentliggjordes för en knapp månad sedan.

– Stigande räntor och sjunkande reallöner gör att hela branschen står inför en vargavinter, sa vd:n Catharina Elmsäter-Svärd till byggtidningen Branschaktuellt i oktober. Sysselsättningen inom bygg- och anläggningssektorn kommer att minska med drygt 22 000 personer under 2023, spår vd:n.

De tongångarna känner man inte igen hos Novab.

– I storstadsområdena har ränteläget, inflationen och kriget i Ukraina definitivt skapat stora problem för byggbranschen, men så ser det inte ut här hos oss. Våra orderböcker är så gott som fulltecknade nästa år, särskilt med traktamentejobb, alltså jobb där de anställda ligger ute på annan ort , säger Joachim Magnusson.

Samtidigt pågår och planeras många andra stora konkurrerande byggprojekt i Skaraborg, vilket gör att det är svårt att få tag på arbetskraft.

– Det är jättesvårt. Just nu behöver vi traktamentepersonal, men inom en nära framtid kommer vi att behöva nyanställa både lokalt och på traktamente, snickare så väl som tjänstemän, säger Paulina Jacobsson, som är personalansvarig på företaget.

Än så länge har inga byggnadsarbetare sagts upp i närområdet, enligt Novabs fastighetsutvecklare Erik Randén, men det har skett en tydlig minskning i byggandet av villor och bostadsrätter på grund av att bankerna är mer återhållsamma med att bevilja lån.

I Novabs över 30-åriga historia har inte en enda anställd avskedats på grund av arbetsbrist. Det är ett faktum värt att marknadsföra, tycker Paulina Jacobsson och  Erik Randén.
I Novabs över 30-åriga historia har inte en enda anställd avskedats på grund av arbetsbrist. Det är ett faktum värt att marknadsföra, tycker Paulina Jacobsson och Erik Randén. Foto: Malin Bring

– Vi har aldrig behövt marknadsföra oss tidigare egentligen, jobben har trillat in ändå. Men marknaden har förändrats och konkurrensen har hårdnat. I dag måste man synas och visa att man är en bra arbetsgivare för att få tag på folk, säger Joachim Magnusson.

Av den anledningen har Novab börjat marknadsföra sig mer i sociala medier och med hjälp av reklam och informationsskyltar vid de idrottsanläggningar företaget sponsrar.

– Fast den bästa marknadsföringen får vi ändå när nöjda medarbetare tipsar folk de känner om oss, och genom att ta emot praktikanter från gymnasieskolornas bygg- och anläggningsprogram, säger Paulina Jacobsson.

Företagets personalpolitik är ett av de viktigaste trumfkorten i jakten på fler medarbetare. I de över 30 år Novab har existerat har inte en enda anställd avskedats på grund av arbetsbrist.

En av anledningarna till att man lyckats behålla de anställda oavsett konjunktursvängningar är att företaget är verksamt inom så många olika områden, menar Paulina Jacobsson. Novab bygger och utvecklar både bostäder, industrianläggningar, lantbruksbyggnader, ridanläggningar och sporthallar med mera.

Medan huvudkontoret återhämtar sig och torkar efter stormen i augusti håller Novab till i ett par containrar i närheten.
Medan huvudkontoret återhämtar sig och torkar efter stormen i augusti håller Novab till i ett par containrar i närheten. Foto: Malin Bring

Rekryteringen av Erik Randén från Mariestads kommun tidigare i år är ett led i den fortsatta ambitionen att behålla alla anställda, förklarar Joachim Magnusson. Fastighetsutvecklaren jagar möjliga byggprojekt över hela norra Skaraborg, allt från obebyggda tomter till fastighetsbestånd där företaget ser en möjlighet att renovera eller utveckla.

– I dagsläget har jag kanske ett 40-tal olika uppslag jag arbetar med. Några av dem kan ta upp till fem eller tio år innan de ger resultat, och alla blir naturligtvis inte av, säger Erik Randén.

– Det här är vårt sätt att arbeta. Blir det dåliga tider ska vi kunna plocka fram nya projekt från Eriks lista. På så sätt bibehåller vi ambitionen att aldrig behöva säga upp folk, säger Joachim Magnusson.

Artikeltaggar

Bostad och byggen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.