Hoppa till huvudinnehållet

Så är läget i lokala damlagen inför 2023: ”Det krävs några pjäser”

Publicerad:
Magnus Olofssons Töreboda kommer från en succésäsong. Det är oklart om Olofsson leder laget även nästa år.
Magnus Olofssons Töreboda kommer från en succésäsong. Det är oklart om Olofsson leder laget även nästa år. Foto: Peter Gustafsson/Arkiv

Fotbollens frimånad inleddes i tisdags.

I en månad framöver får amatörfotbollsspelare byta förening helt fritt och Vadsboklubbarna är mitt uppe i förberedelserna inför 2023.

MT-sporten har ringt runt och ställt tre frågor för att stämma av läget.

1) Hur summerar du den gångna säsongen?

2) Hur ser det ut på tränarfronten?

3) Vad händer på spelarsidan?

Division 3 östra

Töreboda IK, tabellplacering: 2:a, Magnus Olofsson, tränare:

1) – Väldigt, väldigt bra. Under våren och början av hösten spelade vi riktigt bra, men vi fick några tunga bortfall det sista och då blev vi lite för tunna vilket märktes i kvalet. Tittar vi på de två senaste åren har samtliga spelare tagit kliv framåt och vi spelar mer som en enhet.

2) – Mitt och Kenneth (Andersson, assisterande tränare, reds. anm.) kontrakt går ut. Det är inget klart åt någon håll för nästa år.

3) – Tre-fyra av de äldre spelarna har aviserat att de ska sluta. Tanken är delvis att satsa på de yngre tjejerna som finns, men jag vet att sportgruppen också jobbar på nya spelare. Det krävs nog några pjäser som går rakt in i startelvan om det ska konkurreras i toppen igen.

Division 4 norra

Gullspång/Hova/Weimer, tabellplacering: 10:a, Matilda Fröjd, spelande tränare:

1) – Med tanke på att vi knappt visste om vi skulle få ihop lag är vi nöjda med att ha slutfört säsongen med hedern i behåll. Tyvärr fick vi lämna WO en match, men vi trodde inte ens att vi skulle komma så långt. Vi i tränarstaben är väldigt stolta över hur tjejerna har krigat. De ska ha en eloge.

2) – Det hänger lite på hur det blir med spelarbiten. Om jag talar för mig själv har det varit tufft att ringa ihop ett lag inför varje match. Det här var mitt 20:e år, och jag har mer än en gång sagt att jag ska sluta, men jag är säkert med i någon roll nästa år.

3) – Det är inte helt hundra klart, men vi ser ut att kunna tappa någon. Förhoppningsvis kan vi fortsätta. Det är ingen som vill lägga ner laget.

Matilda Fröjd i Gullspång/Hova/Weimer hoppas att det spelas damfotboll i norra Skaraborg även nästa säsong.
Matilda Fröjd i Gullspång/Hova/Weimer hoppas att det spelas damfotboll i norra Skaraborg även nästa säsong. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Jula BK, tabellplacering: 6:a, Jonas Björk, tränare:

1) – Vi gör det ganska bra med tanke på att vi hade många nya spelare inför säsongen. Särskilt på hösten spelade vi rolig fotboll med ett snabbt passningsspel. Tabellplaceringen i mitten av serien var väntad.

2) – Jag kommer att sluta som tränare. Tre säsonger får räcka och nu tar jag förmodligen en paus från fotbollen. Jag vet inte om styrelsen har gjort klart med någon ersättare.

3) – Några av spelarna som blivit föräldrar under säsongen gör comeback. Jag har inte hört att någon av de andra ska sluta eller byta klubb så förhoppningsvis blir truppen stabilare och bredare nästa år.

Jonas Björk tackar för sig efter tre år som tränare i Jula BK.
Jonas Björk tackar för sig efter tre år som tränare i Jula BK. Foto: Peter Gustafsson/Arkiv

Mariestads Bois FF, tabellplacering: 1:a, Håkan Jakobsson, tränare:

1) – Jag tycker att det blev bra, trots bakslaget med att det inte blev något division två-spel. Vi har tränat som ett division två-lag och tittar man på den individuella utveckling är det många som har tagit steg. Sådant brinner jag för och vi har dessutom gjort en väldigt bra säsong. Det ser lovande ut för framtiden.

2) – Det är inget klart än. Jag vet att det tittas på tränare och jag är väl med i diskussionen, men för stunden behöver jag en paus.

3) – Det pågår diskussioner även där, men det ser ut som att de flesta stannar. Det pratas om någon comeback och några nya tjejer är på väg in.

Mariestads Bois FF med tränaren Håkan Jakobsson vann division fyra norra-serien.
Mariestads Bois FF med tränaren Håkan Jakobsson vann division fyra norra-serien. Foto: Simon Svensson-Parenti

Moholms SK, tabellplacering: 4:a, Stefan Hjelmström, tränare:

1) – Jag tycker att vi gör en riktigt bra säsong. En fjärdeplats i tabellen är klart godkänt med tanke på att Mariestads Bois och IFK Hjo var i en klass för sig.

2) – Som det ser ut i nuläget kommer jag att fortsätta även nästa säsong.

3) – Vi tappar en spelare till Mariestad. Jag hoppas att några av tjejerna som dragits med knäskador kan bli spelklara till nästa säsong och att några andra kan göra comeback efter uppehåll från fotbollen. Sedan tittar vi på om vi kan få in några nyförvärv utifrån också.

Moholms SK:s Stefan Hjelmström finns kvar på tränarbänken även nästa år.
Moholms SK:s Stefan Hjelmström finns kvar på tränarbänken även nästa år. Foto: Erik Wallskog/Arkiv
Frimånaden är igång – så är läget i ditt lag: ”Hör lite rykten på stan”

Fotbollens frimånad

Amatör har rätt att utan lämnande förenings godkännande övergå till annan förening under frimånaden. Detta inkluderar övergång från amatör till att även fortsättningsvis vara amatör, från amatör till att bli professionell respektive från avtalslös professionell till att bli amatör.

När amatör önskar byta förening inom frimånaden är den nya föreningen skyldig att senast inom en vecka från det att spelaren och den nya föreningen är överens om övergången, skriftligen meddela den lämnande föreningen.

Frimånaden pågår i år mellan den 15 november och den 15 december.

Källa: www.fogis.se.

Artikeltaggar

FotbollGullspång/WeimerHåkan JakobssonJonas BjörkJula BKMagnus OlofssonMariestads Bois FFMoholms SKStefan HjelmströmTöreboda IK

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.