Hoppa till huvudinnehållet

Var tar kärnkraftsavfallet vägen?

Publicerad:
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi hör hur Sverige och Finland försöker finna lösning på avfallshanteringen från sina kärnkraftverk. Men hur gör andra länder? Struntar de i avfallet, eller vad gör de? Greenpeace får ju inte gå i närheten av vissa fartyg som dumpar sin last i havet. Kan det vara så illa att avfall från uranbränsle dumpas i havet? Inget förvånar väl oss längre. Tänker bland annat på de gifttunnorna som dumpats i Östersjön och som nu börjar läcka med svåra följder för exempelvis oss som gillar att äta fisk från Östersjön. Vad händer med mänskligheten om kärnkraftsavfall börjar läcka i haven om 200 år? Vi är ju beroende av allt liv i haven. Kopparkapslar med tjocka skal räcker ju inte.

Det talas om kärnkraft i vårt samhälle nu precis som det är en process som mänskligheten behärskar då man bara kan klyva den enklaste atomen, och då används ”självklart” uran i stället för torium som på många sätt är bättre. Uranet användes från början då man kunde framställa atombomber av avfallet. Men nu finns väl tillräckligt med atombomber och alla kärnkraftverk går att bygga om för torium. Det känns precis som att bara vi har det bra nu så är det inte så noga med framtiden. Vi är ju vana vid att tänka så nu.

Om andra länder inte har problem med avfallet, varför har vi det då?

Rune Jakobsson

Artikeltaggar

Insändare