Kulturkrönikören OIle Karlsson: ”Ömsom vin ömsom vatten”

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:

När jag i mulen novembereftermiddag ger mej i kast med denna krönika, sker det efter att ha genomlidet några timmar tillsammans med landets partiledare. Dvs de nya vilka vi, du och jag, vid nyss genomförda val via valsedeln bedömts som mest skickade att leda konungariket Sverige under den kommande fyraåriga mandatperioden. Nu ska det först som sist sägas att lidandet i fråga inte drabbat mig i den maktens kammare där det hela utspelade sig.

Nej det skedde framför TV-rutan ett kort bösshåll från Vänerns strand. Eftersom jag genom år av skrivande medvetet totalt undvikit att låta mina krönikor präglas av politiska åsikter, så begynte jag denna gråmulna eftermiddag med att som vanligt fördjupa mig i vad skrivande journalister och annat fint folk presterat. De ”blad” jag hängivet emotser varje morgon studeras noggrant. Ömsom vin, ömsom vatten! Där fanns givetvis allehanda artiklar med skiftande innehåll och stilistiskt varierande språkbehandling.

Eftersom jag i texten ovan talat om ”år av skrivande” konstaterades att MT, ”vår lokaltidning” publicerat en text med bild leverad av Tidningarnas telegrambyrå (TT). Ingen lokalhistoria dock, men en alldeles utmärkt påminnelse om att vi, denna tidens, barn inte alls är de första tvåbenta varelser som vankat omkring på vårt arma klot. Artikeln i fråga berättar om ett forskarfynd i Altaibergen, södra Sibirien. Det är första gången forskare upptäckt fossil från neandertalmänniskor. Fossilen från neandertalmänniskorna visar att de var släkt med varandra. De levde för cirka 54 000 år sedan!!

Med dessa uppgifter framstår vår tideräkning, som i dag täcker 2022 år, bara som en glimt från en värld, en tillvaro, som med forskningens arbete för var dag sannolikt rätar ut ett och annat frågetecken om vilka vi kan vara! Medan vi fortsätter att grunna på tillvarons många gåtor möts vi av medias rapporter om elände av skilda slag.

Men det bjuds också berättelser om folk i farten vilka offrar sin fritid och sina pengar på att hjälpa nödlidande. Människor som du och jag har, det vet vi, drabbats av krigets elände. Våldets företrädare finns i snart sagt alla delar av världen. Deras makt ska plockas av dem. Det är dags nu att vi som tror på människors goda sidor, på insiktsfulla och humana kvinnor och män, kan förpassa ondskan i tiden till ett mörkt och fasansfullt minne från en svunnen tid. Våldets era måste få ett slut!

Att solen inte skiner jämt kan vi leva med. Just nu, i vår fredliga vardag, börjar förberedelserna för ett gott julfirande. De mörka nätteras tid går mot sitt slut. Vi tänder våra ljus och kan leva i förvissning om att alla folk kan få del i tron på en bättre tillvaro.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.