Hoppa till huvudinnehållet

Sofia på Hotell Aqva gläds åt satsningen: ”Äntligen Mariestads tur”

Publicerad:
Sofia Svensson märker redan av en efterfrågan på rum, efter att Volvokoncernen aviserat sin etablering.
Sofia Svensson märker redan av en efterfrågan på rum, efter att Volvokoncernen aviserat sin etablering. Foto: Charlotte Ferneman

Sofia Svensson driver hotell i Mariestad och ser en ljus framtid med ökad beläggning när batterifabriken kommer till stan. Faktum är att hon redan märker av det.

Hon gläds också över att etableringen säkrar jobb.

– Det är härligt för alla ungdomar. Det tryggar mångas framtid, menar hon.

Hotell Aqva ligger i centrala Mariestad, ett litet hotell med 19 rum. Sofia Svensson driver det som ett biosfärhotell med fokus på hållbarhet, med mycket närproducerat och ett särskilt socialt engagemang. Hotellet är också ambassadör för Unescos biosfärområde ”Vänerskärgården med Kinnekulle”.

Sofia Svensson säger att hon blev fantastiskt glad när hon fick höra att Volvokoncernen vill bygga en batterifabrik i Mariestad.

– Tänkte att äntligen ”pay back” till Mariestad som förlorat många arbetstillfällen under de senaste åren. Speciellt inom offentlig sektor där jobb gått både till Skövde och Göteborg när det blev storlän.

Hon säger att hon visste ganska tidigt att något stort var på gång i Mariestad, men inte vad. Hon uttrycker nu stor glädje över Volvokoncernens satsning.

– Det här skapar en fantastisk framtidstro. Jag brinner för bygden och det här är härligt för alla ungdomar, det ger många möjligheten till jobb.

Sofia Svensson vågar nu anställa fler och er en ljus framtid.
Sofia Svensson vågar nu anställa fler och er en ljus framtid. Foto: Charlotte Ferneman

Beröm till koncernchefen

Hon ger också en stor eloge till Martin Lundstedt, Volvokoncernens vd och koncernchef.

– Han är en hemvändande hjälte, menar hon.

Sofia Svensson tror att Martin Lundstedts rötter i Mariestad har påverkat beslutet, även om Volvo självt har betonat att etableringen enbart skett på affärsmässiga grunder.

Hon gläds också åt att det var just Volvokoncernen som bygger.

– Volvo är bland de mest innovativa företagen i Sverige med enorm innovationskraft för att bidra i klimatkrisen. Genom batterierna levererar de minimala koldioxidutsläpp för de elektrifierade tunga lastbilarna.

För sin egen del som hotellägare så tror hon att beläggningen kommer att öka kraftigt under veckodagarna i och med batterifabrikens etablering. Det är faktiskt något hon redan nu märker av, trots att det lär dröja några år innan en fabrik är på plats.

– Man håller redan nu på med mycket inom kommunen. Det är nya stadsdelar som ska byggas och mycket provtagningar inför det, konstaterar hon.

Arbete som tar tid och måste sättas igång nu. Och det kräver expertis, som behöver någonstans att övernatta.

Anställer fler

I och med Volvos planer har Sofia Svensson vågat att satsa mer på sin hotellverksamhet.

– Vi kommer att anställa fler medarbetare och vågar fokusera mer på de värden vi står för i vårt kvalitetsarbete. Det har skapat ett ökat självförtroende, menar hon.

Hon betonar att hon inte vill gå med i någon hotellkedja utan vill istället fortsätta gynna det lokala samhället.

Mysig stämning vid frukostbordet.
Mysig stämning vid frukostbordet. Foto: Charlotte Ferneman

Sofia Svensson tror att Mariestad kommer att förändras på ett positivt sätt i samband med batterifabrikens etablering.

– Jag tror att Mariestad kommer att bli en livaktig sjöstad året runt med en enorm attraktionskraft för att vilja bosätta sig i. Även besöksnäringen kommer att öka och det kommer att skapas tillväxt inom många olika branscher. Det är inte bara Mariestad som får nyttan. Det kommer även att gälla många grannkommuner.

Få risker

Fördelarna och den positiva inställningen vad gäller batterifabrikens etablering överväger mot eventuella nackdelar för Sofia Svensson. Men när vi ber henne tänka på någon risk med etableringen så nämner hon ”giriga maktutövare”.

– Eventuella nackdelar är om till exempel giriga maktutövare får fäste som inte gläds åt varandras framgångar. Om de inte heller förstår att nyckeln till en hållbar samhällsutveckling kräver positiv samverkan i demokratisk anda.

Ytterligare en risk är om Vänervattnet som förser 800 000 människor med dricksvatten blir förorenat om det blir oaktsamma utsläpp.

– Det tror jag dock inte om Volvo. Jag tror att risken är större hos andra företag som etablerar sig, i sådana fall.

Efterfrågan på hotellrum i Mariestad beräknas bli hög när bygget av batterifabriken är ett faktum. Något Sofia Svensson ser fram emot.
Efterfrågan på hotellrum i Mariestad beräknas bli hög när bygget av batterifabriken är ett faktum. Något Sofia Svensson ser fram emot. Foto: Charlotte Ferneman

Men som sagt, Sofia Svensson tycker att fördelarna med en batterifabrik överväger med råge.

– Fabriken kommer att påverka staden historiskt. Jag tror man kommer att prata om två årtal om 50 år. Dels 1583 när staden grundades av Gustav Vasas son Hertig Karl. Dels det året som Volvo skapade möjlighet för tunga lastbilar att gå på el och gav flera tusen människor jobb i Mariestad.

Kommunen fylld av energi efter studiebesök i norr – laddar inför etableringenVolvo om etableringen i Mariestad – blir en av de största fabrikerna i Sverige

Artikeltaggar

HotellKinnekulleMariestadNäringslivResorSkaraborgs AffärerSkövdeTillväxtUnesco

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.