Hoppa till huvudinnehållet

Grönt ljus för Lerlyckan – stor lättnad i kommunen

Publicerad:
Illustrationen visar hur bebyggelsen på Lerlyckan skulle kunna se ut sedan hänsyn tagits till Länsstyrelsens krav om röda sadeltak och jordfärgade hus.
Illustrationen visar hur bebyggelsen på Lerlyckan skulle kunna se ut sedan hänsyn tagits till Länsstyrelsens krav om röda sadeltak och jordfärgade hus.

Efter många om och men har detaljplanen för det nya bostadsområdet Lerlyckan i Töreboda nu vunnit laga kraft, till stor lättnad för kommunledningen.

Länsstyrelsen har slutgiltigt beslutat att inte överpröva planen.

– Vi har haft dialog med länsstyrelsen under framtagandet av planen. Jag tycker det är riktigt dåligt av länsstyrelsen att komma och säga att de eventuellt kommer att överpröva planen när fullmäktige har antagit den, kommenterar kommunstyrelseordföranden Bengt Sjöberg (M).

Det han syftar på är att länsstyrelsen sent i antagandeprocessen beslutade att ta in planen för prövning. Vid den tidpunkten hade kommunfullmäktige redan antagit den, men länsstyrelsen ville få in ytterligare ett yttrande från SGI, Statens geologiska institut, för att kunna ta ställning till om planen skulle prövas. Frågan gällde, enligt länsstyrelsen, om bebyggelsen i Lerlyckan kunde medföra risk för människors hälsa och säkerhet.

– Det gjorde oss förstås nervösa. Om länsstyrelsen hade valt att pröva detaljplanen hade vi fått börja om med mycket av arbetet, säger kommunchefen Michael Nordin.

Kommunen lämnade in ett förtydligande som länsstyrelsen stämde av med SGI, och nu fann det geologiska institutet att dess rekommendationer hade beaktats och att man inte längre hade några invändningar mot planen. I fredags vann den laga kraft.

– Detta har gjort att vi inte kunnat marknadsföra tomterna förrän nu. Skönt att de ändå till slut godkände den, säger Bengt Sjöberg.

Nu återstår det för kommunen att besluta hur tomterna ska se ut, och för fullmäktige att besluta hur mycket de ska kosta.

Artikeltaggar

Bengt SjöbergBeslutBostad och byggenDetaljplanerKommunfullmäktigeMichael NordinModeraternaSGITöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.