Hoppa till huvudinnehållet

Pedagoger på förskolan vill ha arbetskläder: ”Vi jobbar på den frågan”

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
Förskolepedagoger i Mariestad vill ha utomhuskläder att använda i arbetet, precis som andra yrkesgrupper i kommunen får av sin arbetsgivare. Genrebild.
Förskolepedagoger i Mariestad vill ha utomhuskläder att använda i arbetet, precis som andra yrkesgrupper i kommunen får av sin arbetsgivare. Genrebild. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Pedagoger i Mariestads förskolor har länge påtalat att de inte får några arbetskläder av arbetsgivare, trots att de är utomhus mycket i alla väder.

– Vi jobbar på den frågan, de blir kanske nöjda, säger Anette Karlsson (M), utbildningsnämndens ordförande.

Andra yrkeskategorier på Mariestads kommun som vistas mycket utomhus får arbetskläder av sin arbetsgivare. Men inte förskolepedagoger, vilket en anställd lyfte i en insändare i MT nyligen.

Insändarskribenten berättade att de har utekläder på förskolan som är 17 år gamla, vilket innebär att de är slitna, lappade och lagade.

”Detta känns oerhört förnedrande och inte speciellt jämställt. Andra yrkesgrupper i kommunen vars arbete kräver utevistelse skulle aldrig acceptera detta”, skriver pedagogen i insändaren.

Frågan om arbetskläder lyftes även av förskolepedagoger i våras på ett politikermingel som Lärarförbundet ordnade. Under hösten lyfte fackförbundet frågan igen med politikerna.

Frågan har diskuterats i utbildningsnämnden och kommunstyrelsen. De kan komma att tas upp inom kort.

– Vi jobbar på den frågan, men vi kan inte svara på den just nu. Det kanske kommer en lösning, men vi måste få ta beslut först, säger Anette Karlsson (M), ordförande i utbildningsnämnden samt ledamot i kommunstyrelsen.

Anette Karlsson (M)
Anette Karlsson (M) Foto: Charlotte Ferneman

Beslutet kan komma den närmsta tiden, därför vill politikern inte föregå det.

Gullspångs kommun har nyligen införskaffat arbetskläder till förskolepersonal, efter en motion från Socialdemokraterna.

Läs också

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareFörskolorKommunstyrelsenLärarförbundetMariestadMariestads kommunSkola och utbildningSocialdemokraterna

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.